Kuran’da hücre veya atomlardan bahsediliyor mu?
Değerli kardeşimiz,
Kur’an hücreden bahseder. Fakat “hücre” adıyla vermez. Çünkü “hücre” Latince oda manasındadır ve bu isim 1770’li yıllarda bilim âlemine girmiştir. Ondan önce insanlar “hücre” diye bir mefhumu bilmiyorlardı. Halbuki Kur’an 610-633 yıllar arasında Peygamber Efendimize (asm) gönderilmiştir.
Kur’an, atom veya element manasına gelen “zerre” tabirini kullanmıştır. İslam âlimleri de elementleri zerre olarak ifade etmişlerdir.
Kur’an’da atom manasında zerre tabiri birçok ayette geçmektedir. Onlardan bazıları şöyledir:
“Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse, onun mükâfatını görecektir. Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse, onun cezasını görecektir.”(Zilzal, 99/7 ve 8).
“Ne iş yaparsan yap ve sizler ona dair Kur’an’dan ne okursanız okuyun; ne yaparsanız yapın; yaptıklarınıza daldığınız anda, mutlaka biz sizi görürüz. Yerde ve gökte hiçbir zerre Rabbinden gizli değildir. Bundan daha küçüğü veya daha büyüğü şüphesiz apaçık bir Kitap’tadır.”(Yunus, 10/61)
“İnkar edenler: ‘Kıyamet bize gelmeyecektir.’ dediler. De ki: ‘Hayır, öyle değil; görülmeyeni bilen Rabbime and olsun ki, o saat size muhakkak gelecektir. Göklerde ve yerde zerre kadar olanlar bile onun ilminin dışında değildir. Bundan daha küçüğü ve daha büyüğü de şüphesiz apaçık Kitap’tadır.”(Sebe, 34/3).
Burada zerreden, yani atomdan daha küçüğü ifadesi ile atom altı parçacıklara işaret edilmektedir. Yani atomu parçaladığınız zaman ortaya çıkan; proton, nötron ve elektron. Bunların da parçalanması ile meydana gelen pion, miyon, kuark gibi atom altı parçacıkları da atom üstü âlem olarak ifade edilen molekül, organ, doku ve yapılar hepsinin Allah’ın ilminde olduğu bildirilmektedir.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder