Kuran hafızaya mı kalbe mi yazılır?

Soru Detayı

kalp ve göğüs ifadesi var, bu durum nasıl açıklanabilir?
“… ve her zaman milyonlar hâfızların kalblerinde zevkle yazılması ve çok tekrarla ve kesretli tekraratıyla usandırmaması ve çok iltibas yerleri ve cümleleriyle beraber çocukların nazik ve basit kafalarında mükemmel yerleşmesi; (On Birinci Şua, Onuncu Mesele)
– Ferman etmiş ki: “Ahir zamanda, hâfızların göğsünden Kur’ân nez’ediliyor, çıkıyor, unutuluyor.” (Kastamonu Lahikası 91. Mektup)

Değerli kardeşimiz,

Hafıza: Zihin kuvvetinin idrak ettiği, hatırladığı manaları hatırlatan bir mekanizmadır. Buna kuvve-i zakire de denilir. (bk. Kamusu’l-kül, ilgili yer)

“Şüphesiz bu Kuran âlemlerin rabbi tarafından indirilmiştir. Onu, senin kalbine uyarıcılardan olasın diye açık bir Arapça ile Rûhulemîn indirmiştir.”(Şuara, 26/192-195)

mealindeki ayetlerde Kuran’ın Rabbu’l-âlemin tarafından indirildiği, onu Hz. Muhammed’in (asm) kalbine ise Arapça diliyle Cebrail’in indirdiği ifade edilmiştir.

a)“Kuran’ın Rabbu’l-âlemin tarafından indirildiği” ifadesinde onun kâinat kitabı ile olan yakın ilişkisine dikkat çekilmiş ve “Kuran’ın kâinatın bir tercüme-i ezeli olması” hakikatine işaret edilmiştir.

Ve Bediüzzaman Hazretlerinin “İşte Rabbimizi bize tarif eden Kuran-ı Hakîm; şu kitab-ı kebir-i kâinatın bir tercüme-i ezeliyesi… Şu sahaif-i arz ve semada müstetir künuz-u esma-i İlahiyenin keşşafı… Şu sutur-u hadisatın altında muzmer hakaikın miftahı…”(bk. Sözler, s. 242) şeklindeki ifadelerinin bir mercii de bu ayetlerdir.

b)“Kur’an’ın Hz. Peygamberin (asm) kalbine indirilmesi” ise, kalbiyle onu hıfz edip ezberlediği anlamına gelir.

Demek kalp, makes-i hissiyat olması yanında mahfaza-i zikriyyattır; hafızayı da içine alır.

Maddi kalbin vücuda yönelik birçok görevi olduğu gibi, “kozalak şeklinde tasavvur edilmemesi” gereken manevi kalbin de birçok görevi vardır. Bunlardan biri de mahfazalık vazifesidir. Nitekim Araplar “Ezberleme” işini zahrel-kalb sözcüğü ile de ifade ederler.

c) “Kur’an’ın açık bir Arapça lisanıyla Hz. Peygamberin (asm) kalbine indirilmesi” vahyin hem lafız / söz hem mana olarak söz konusu olduğuna işarettir.

d) Bazı fencilerin yorumsal bilgilerine göre, biyolojik olarak beyindeki hafıza gibi bir organ kalpte yoktur. Fakat biyolojik hafıza biyolojik kalp ile ilişkilidir.

Dolayısıyla buraya kadar açıklandığı üzere bu, manevi kalbin hafızasının olmadığını göstermez.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed