Kötü yola düşmemek için ne yapmalı?

Soru Detayı

– Ahir zamanda yaşayan genç bir kız, kötü yola düşmemek için ne yapmalı?

Değerli kardeşimiz,

Dünya ve ahiret hayatınızı korumak için göstermiş olduğunuz hassasiyet için sizi tebrik ederiz. İnşallah bu duyarlılığınız sizin kendinizi korumanıza vesile olacaktır.

“Eğitim ve etkilenme çevresinin bozuk olduğu bir cemiyette kendimizi nasıl koruyabiliriz?” Sorunuzu böyle sormuş olun.

Önce aileler çocuk henüz dört yaşında iken iyi bir Müslüman olarak yetiştirmeyi dert edinip gerekli tedbirleri alacak ve bunu devam ettirecekler.

En önemli etki arkadaş çevresinden gelir, arkadaş seçiminde buna dikkat etmek gerekir.

Özellikle şunun bilinmesi gerekir ki, evet ahir zamanda şartlar çok ağırlaşmış ve kişinin kendisini koruması elbette zorlaşmıştır, ancak Allah Kuran-ı Kerim’de hiç kimseyi kaldırmadığı bir yükle imtihan etmeyeceğini taahhüt ediyor.(bk. Bakara, 2/286).

Dolayısıyla şartlar ağır olsa bile, buna göğüs gerecek, üstesinden gelecek yetenek ve duygularla donatılmışız, yani kendimizi korumamız imkansız değil.

Bunun için öncelikle imanımızı güçlendirip, irademize sahip çıkmalıyız. Çünkü insanın duygularına  imtihan gereği bir sınır konulmamıştır. Ayrıca yine insanın kendisini koruması, hayatta kalabilmesi ve hayatı zorluklarına göğüs gerebilmesi için kendisini önceleme, kendisini düşünme duygusu verilmiştir.

Bundan dolayı dinler ve onları örnek alan devletler, toplumlar, aileler, bireylerin haddi aşmaması, nefsine uymaması için herkesin duyması gereken kurallar, kanunlar ve sınırlar koymuşlardır. Dinde bunlara emirler ve yasaklar denemektedir, devletlerde ise kanunlar, toplumda ise kurallar denilmektedir.

İnsan, bu emir ve yasaklara, kurallara uyduğu nispette sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürebilir. Dolayısıyla dinimizin emirlerine uyduğunuz ve yasaklarından kaçındığınız sürece inşallah kendinizi her zaman koruyacaksınız. Bunun için de imanın güçlü olması gerekir.

İmanınızı güçlendiren eserler okuyun. Bunun için örneğin Risale-i Nur Külliyatını okuyup, okuyanlarla birlikte sohbetlere katılmanız çok faydalı olacaktır.

İbadetlerinizi hakkıyla yerine getirmeye gayret gösterin. Çünkü imanı koruyan en sağlam kale ibadetlerimizdir. Mesela, namaz kılmayan bir müminin îmanı zayıflar; vesvese ve şüphelere maruz kalır; günahları işlemeye devam ettikçe küfür ve inkâr yollan açılır.

İmanımızın korunması için bir diğer etken de Peygamber efendimizin sünnetleridir. Sünnetler, sadece ibadetler değil, aynı zamanda hayatın her alanında, hal ve hareketlerimizde Peygamber efendimizi ölçü almaktır.

İmanlı, ahlaklı ve Allah’tan korkan bir arkadaş çevresinde bulunmak da insanın kendisini korumasına yardım eder. Çünkü insanın imanını korumasında içinde bulunduğu çevrenin ve arkadaş gruplarının da çok önemi vardır. Atalarımız, “Kiminle gezdiğini söyle, senin kim olduğunu söyleyeyim.” demişlerdir. Ancak ortak vasıfları olanlar birbiriyle arkadaşlık yaparlar. Bir iyi ile bir kötü arkadaş olamaz. Eğer arkadaşlığa devam ederlerse ya kötü iyi olur veya iyi kötü olur. Nefsimiz, şeytanımız ve bencilliğimiz kötülükten, günahlardan yana olduğu için, Allah’tan korkmayanlarla birlikte olduğumuzda onlara uyma ihtimali daha yüksektir.

İmanı koruyan ve besleyen bir diğer faktör de kitaplar ve sosyal medyadır. Bunun için size tavsiyemiz, imanınıza kuvvet veren, ahlakınızı koruyan eserler okuyun ve zararlı sosyal medyadan uzak durun.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed