Kişinin imanını koruduğu söylenen dua nedir?
Soru Detayı– Bu duanın kişinin imanını koruduğu söyleniyor, doğru mu? Kaynağını ve Arapçasını verirseniz memnun olurum:
Okunuşu:
– Allâhümme innî üşhidüke ve üşhidü melâiketike ve hamelete arşike ve üşhidü men fis-semâvâti vel-erdı enneke entallâhü lâ ilâhe illâ ente vahdeke lâ şerîke leke ve eşhedü enne Muhammeden abdüke ve rasûlüke.
Allâhümme innî es’elüke biennî eşhedü enneke. Entellâhu lâ ilâhe illâ entel ahadü’ssamedü ellezî lem yelid velem yûled ve lem yekün lehü küfüven ahadün.
Anlamı:
– Allah’ım seni, meleklerini, Arş’ını taşımakla görevli meleklerini, gökyüzünde ve yerde olanları şahit tutarım ki, sen Allah’sın. Senden başka ilah yoktur. Ortağın da yoktur. Ve şehadet ederim ki, Muhammed (s.a.v) senin kulun ve resûlündür.
– Kim bunu bir defa söylerse günahlarının üçte biri, iki defa söylerse üçte ikisi affolur. Üç defa söylerse kendini cehennemden kurtarır. (Mecmau’z-Zevâid c.17, s.56-57; h.16828; ayrıca bk. Müstedrek, Taberânî, Mu’cem-i Kebîr)
Allah‘ım, Senden isterim; zira ben şehadet ederim ki Senden başka ilâh yoktur. Ancak Sen varsın. Zira Sen; hiç bir zaman doğurmayan ve doğurulmayan ve hiçbir eşi ve benzeri olmayan bir Samed’sin.
Değerli kardeşimiz,
– Taberani’nin iki tarikle (el-Kebir: hno: 6061, 6062) rivayet ettiği bu hadisin senetlerinden birinde “meçhul” bir ravi vardır. (bk. Mecmu’z-Zevaid, h. no:16834)
Buna göre, bu rivayet zayıftır.
– İmam Nevevi, bu hadisin Hz. Enes’ten gelen rivayetinin “ceyyid / hasen” olduğunu bildirmiştir. (bk. Nevevi, el-Ezkar, 1/79)
Nasıruddin el-Elbani ise, bu rivayetin zayıf olduğunu bildirmiştir (bk. Silsiletu’l-ahadisi’d-daife, 3/143).
– Şeyh Ebu’l-Hasen es-Süleymani, bu konuyla ilgili rivayetleri incelemiş, hepsinde zayıflığı gösteren bazı illetlerin bulunduğunu vurgulamış, bununla beraber, bu rivayetlerin toplamından “sevapları gösteren ifadeler” dışındaki bilgilerin doğru olduğuna hükmetmiştir. (Multeka Ehli’l-hadis)
İlgili hadisin -Mecmeu’z-Zevaid’den alıntılanan- Arapça metni ve Hafız Heysemi’nin değerlendirmesi aşağıdadır:
h.no: 16834
عَنْ سَلْمَانَ بْنِ الْإِسْلَامِ – يَعْنِي الْفَارِسِيَّ – قَالَ: قَالَ النَّبِيُّ – صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: “اللَّهُمَّ إِنِّي أُشْهِدُكَ، وَأُشْهِدُ مَلَائِكَتَكَ، وَحَمَلَةَ عَرْشِكَ، وَالسَّمَاوَاتِ وَمِنْ فِيهِنَّ، وَالْأَرَضِينَ وَمِنْ فِيهِنَّ، وَأُشْهِدُ جَمِيعَ خَلْقِكَ بِأَنَّكَ أَنْتَ اللَّهُ، لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ، وَأُكَفِّرُ مَنْ أَبَى ذَلِكَ مِنَ الْأَوَّلِينَ وَالْآخِرِينَ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُكَ وَرَسُولُكَ. مَنْ قَالَهَا أَعْتَقَ اللَّهُ ثُلُثَهُ مِنَ النَّارِ، وَمَنْ قَالَهَا مَرَّتَيْنِ أَعْتَقَ اللَّهُ – تَعَالَى – ثُلُثَيْهِ مِنَ النَّارِ، وَمَنْ قَالَهَا ثَلَاثًا أُعْتِقُ مِنَ النَّارِ“.
رَوَاهُ الطَّبَرَانِيُّ بِإِسَنَادَيْنِ، وَفِي أَحَدِهِمَا أَحْمَدُ بْنُ إِسْحَاقَ الصُّوفِيُّ، وَلَمْ أَعْرِفْهُ، وَبَقِيَّةُ رِجَالِهِ رِجَالُ الصَّحِيحِ
İlave bilgi için tıklayınız:
– İbadetlere vadedilen netice ve sevaplara kavuşmanın şartları …
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder