Kendi kendime konuşuyorum, nasıl kurtulurum?

Soru Detayı

– Ben kendi kendime konuşuyorum, istemsizce mırıldanıyorum. Bundan nasıl kurtulurum, ne yapmam gerekir?

Değerli kardeşimiz,

Kendi kendine konuşmanın iki nedeni var:

Birisi, ciddi psikolojik bir rahatsızlığın sonucudur. Burada kişi, kendisinin dış dünyadan soyutlamış olup, iç aleminde kendisine bir dünya kurar. Ayrıca kendi kendine konuştuğunun farkında değildir, ancak yakın çevresi bunu fark eder.

Kendi kendine konuşmanın diğer nedeni ise, stres ve kaygı faktörüne karşı kişinin geliştirdiği normal bir rahatlama biçimidir. Burada kişi, sizin durumunuzda olduğu gibi, olayın farkındadır, sadece bundan rahatsızdır veya değildir.

Hangi sıklıkla ne ölçüde ve ne zamandan beri kendi kendinize konuştuğunuzu bilemiyoruz. Ancak anlattığınıza bakılırsa sizin durumunuz, ikinci gruba giren ve rahatlama amaçlı geliştirilen bir davranış gibi durmaktadır. Eğer günlük hayatınızı sıkıntıya sokacak düzeyde değilse, bundan dolayı çok fazla kaygılanmanıza gerek yoktur, sakin olun.

İkinci grup kendi kendine konuşmanın altında yatan psikolojik faktör, stres ve kaygıdır. Muhtemelen geçmişte yaşadığınız strese karşı böyle bir rahatlama davranışı geliştirmişsiniz. Bu da sizde bir pekiştireç görevi görmüştür. Yani her streslendiğinizde bu yolu seçtiniz. Bu durum size iyi geldiği için de her sıkıntılı durumda otomatikman aklınıza kendi kendinize konuşmak geldi.

Anladığımız kadarıyla bir zamanlar sizi rahatlatma görevi gören bir davranış, şimdi stres faktörü olmuş ve olay bir kısır döngüye dönüşmüştür. Yani streslenince kendi kendinize konuşuyor, kendi kendinize konuşmayı kafaya taktığınız için de bu durum sizde tekrar yeni bir strese neden oluyor.

Bazı konulara dikkat çekmeyi uygun görüyoruz:

– Sözünü ettiğiniz kendi kendine konuşmanın sizi rahatsız etmesinin nedeni, takıntı haline getirmiş olmanız da olabilir. Bu durum, günlük hayatınızda çok sık gerçekleşmiyorsa, bunun normal insani bir durum olduğunu, milyonlarca insanın günlük hayatında zaman zaman bunu yaptığını kabul edin ve üzerinde fazla durmayın.

– Kendi kendine konuşmanın olumlu tarafları da vardır. Çünkü az önce de belirttiğimiz gibi, strese karşı kişinin geliştirdiği bir nevi kendi kendine terapi şeklidir. Bu şekilde olumlu taraflarına daha fazla nazar edip, konuya zihninizde pozitif bir anlam yüklerseniz, artık sizi fazla rahatsız etmeyecektir.

– Sözünü ettiğiniz rahatsızlığı zihninizde kontrol altına alırsanız ona hakim olmanız daha da kolaylaşır. Bunun için de konuya karşı bir farkındalık oluşturun. Günlük hayatınızda ne zaman, hangi durumlarda kendi kendinize konuştuğunuzu anlamaya çalışın. Örneğin bir stres yaşadığınızda mı, canınız sıkıldığında mı, birisine öfkelendiğinizde mi, kendinizi ifade edemediğinizde mi, yalnız kaldığınızda mı konuşuyorsunuz? Veya başka bir durum karşısında mı? Bu sorunun cevabını bulduğunuz anda, sorun artık sizin kontrolünüze geçecektir. Kontrolünüzde olan bir şeyin çözümü de kolay olacaktır.

– Başta da belirttiğimiz gibi, kendi kendine konuşma zamanla bir alışkanlık haline gelmiştir. Bir alışkanlığı değiştirmenin en etkili yolu ise onun yerine başka bir alışkanlık koymaktır. Bu çerçevede sizi kendi kendinize konuşmaya zorlayan sıkıntıyı fark ettikten sonra, o anda rahatlamak için, kendi kendinize konuşmak yerine başka bir şey yapın. Örneğin tespih çekin, zikir çekin, birisine telefon açın, dışarı çıkın, gevşeme egzersizleri yapın, derin derin nefes alıp verin vb.

– Kendi kendine konuşma biraz da kişinin kendisini toplumdan izole etmek ve yalnız kalmasından kaynaklanır. Bunun için toplumla daha fazla temas halinde olun. Arkadaş ve dost çevrenizi genişletmeye çalışın. İletişim içinde olduğunuz insan sayısını artırın, aile ve akraba ile bağlarınızı daha da güçlendirin. Sohbet ve muhabbet ortamlarına daha fazla katılmaya çalışın. Sosyalleştikçe, dost çevresi arttıkça, kendi kendinize konuşma sorunu da yavaş yavaş kaybolacaktır. Daha doğrusu sizi rahatsız etmeyecek bir seviyeye gelecektir.

– Bir davranışın kazanılması ve kişinin bir parçası olması için nasıl uzun bir zaman geçmesi gerekiyorsa, kazanılan davranışın da sönmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekir. Bundan dolayı sabırlı olun.

– Bu konu eğer günlük hayatınızı sarsıyor ve sizi ciddi anlamda huzursuz ediyorsa, bir uzmandan destek almanızı tavsiye ederiz.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed