Katı veya sıvı necasetin ne kadarı namazı bozar?
Soru Detayı– Hanefi mezhebinde katı necaset miktarı 3 gram, sıvı necaset miktarının ise el ayası kadardır. Peki örneğin elbisede 2 gr. katı ayanın 4’te 2’si kadar da sıvı olsa namaza zarar verir mi?
– Yani bu iki necaset çeşidi ayrı ayrı mı değerlendirilir?
– Eğer bu ikisi birlikte değerlendiriliyorsa birbirine göre bu oran ne kadar olmalıdır?
Değerli kardeşimiz,
Hafif necasetlerde ölçü, pisliğin, bulaştığı elbisenin veya uzvun dörtte birisini kaplamasıdır. Miktar dörtte birden az olursa, namaza mâni olmaz; çok olursa, namazın sıhhatine mânidir. Yıkamak farz olur.
Galiz necaset tabir edilen idrar, gaita, kan gibi ağır pislik, kuru bir madde ise, bir dirhem, yani üç gramdan az olmalıdır. Üç gramdan fazlası, namazın sıhhatine mani olur. Eğer yaş bir madde ise, el ayası dediğimiz avuç içinden daha geniş bir alana yayılmamış olması şarttır. El ayasından fazla bir kısmı ıslatmış olan pislik, namaza manidir.
Necasetin miktarı bulaşan katı ve sıvı necislerin toplamından ibaret olduğunu düşünüyoruz. Çünkü aynı hedefe kilitlenmiş olan farklı unsurların etkileri birbirini tamamlamaya yöneliktir. Beş kilo sıvı yağ ve 5 kilo kuru patates alan bir kimsenin yükü 10 kilogramdır.
Örneğin, necasetin bulunduğu yer ile sıvı necasetin olduğu yerin toplamı avuç içinden fazla bir yer olursa namaza engel olur, mutlaka temizledikten sonra namaz kılınmalı.
Şu hâlde ikisinin toplamı esas alınır ve ona göre hüküm verilir.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Necaset-i galîza ve necaset-i hafifeyi açıklar mısınız?
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder