Kasten kılmadığım geçmiş dönemdeki namazlar için kaza kılmam gerekir mi, gerekirse nasıl yapmalıyım?
Soru Detayı– Geçmiş dönemlerimdeki bilerek, kasten kılmadığım namazlarımı kaza etmek zorunda mıyım?
– Senelerdir namaz borcum var; bunlara kaza gerekli mi; eğer gerekliyse nasıl yapmam lazım?
Değerli kardeşimiz,
Namaz, her Müslüman üzerine farz olan bir borçtur. Aldığınız bir parayı zamanında ödemek lazımdır. Ancak kasden geciktirince ayıp oluyor ise de yine de ödemek ve özür dilemek gerekecektir. Bunu gibi namaz borçlarımızı zamanında ödemek gerekirdi. Ancak bazı nedenlerle geç kalmışsa, onun için Allah’tan özür dileyip (tövbe edip) kalan borç namazlarımızı ödememiz gerekir. Namaz borcu ancak namaz kılmakla ödenir. Onun başka bir ödeme şekli, telafisi yoktur.
Bu konuda (borcunuzu nasıl ödeyeceğiniz konusunda) size faydalı olacak bazı bilgiler verelim:
1. Yaşınızdan on iki seneyi çıkararak kalan yıllarda namaz kılmadığınız bütün vakitleri hesap edip yazınız.
2. Kaza namazlarınızı her namazda bir namaz kazası kılarak yapabilirsiniz. Böylece hem nefsinize zor gelmez hem de hesabı kolay olur.
3. Bu şekilde Allah size ömür verdikçe bütün borçlarınızı ödeyeceğinize niyet etseniz ve buna başlasanız, sonra Allah sizi borçlarınızı bitirmeden huzuruna alsa, inşallah bu niyetinizden dolayı onları yapmışsınız gibi olursunuz. Çünkü hayatta kalsaydınız zaten ödemeye başlamış ve devam edecektiniz. Allah ödeme fırsatı verecek bir hayat nasip etsin.
Kaza namazının sayısını bilmeyen kişi, kaç yıl namaz kılmamışsa bunu hesaplar. Ancak tam olarak hesaplayamadıysak kalbimiz tatmin olduncaya kadar kılmaya devam ederiz.
Eğer fazla kılmışsak, fazla olarak kılınan kaza namazları nafile hükmüne geçer. Kaza namazı olmayan veya kazası bittiğine kalbi tatmin olan bir insanın kaza namazı kılmasına gerek yoktur.
Kasten terkedilen namazlar için de kaza kılıp, Allah’dan af dilenmelidir.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Kaza namazı nasıl ve ne zaman kılınır?
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder