Karamsarlığa kapılana ne tavsiye edersiniz?

Soru Detayı

– Sürekli düşünüp acaba şu günahları da işliyor muyum veya şöyle yapıyorum bu günah mı diye düşünen birine nasıl bir tavsiye verilir?
– Okumak, araştırmak, doğruları bulmak önemlidir evet ama şöyle bir durum varsa eğer: mesela bir kimse bir konu hakkında haram mı caiz mi diye araştırmaya başlıyorsa ve sorunun cevabını bulduktan hemen sonra veyahut aynı anda başka bir soru daha geliyorsa aklına caiz/haram ile ilgili, bu şekilde uzun bir süre bir sürü sorular art arda aklına geliyorsa ve bu durum bu yüzden içini rahatsız edip kişiyi karamsarlığa itiyorsa, bu kişiye nasıl bir tavsiye verilmeli?
– Anlatmak istediğimi anlatabildim mi bilmiyorum ama inşallah anlaşılıyordur.

Değerli kardeşimiz,

Haram ve helal konusundaki duyarlılığınız için sizi tebrik ediyoruz. Bununla beraber yazdıklarınızdan anladığımız kadarıyla sizin durumunuz biraz takıntı, yani vesvese hastalığına benziyor. Bu durum muhtemelen sizin hassas ve kaygılı yapınızdan ileri gelmektedir. 

Sözünü ettiğiniz vesveseler ne sıklıkla aklınıza geliyor ve günlük hayatınızı hangi ölçüde olumsuz etkiliyor bilemiyoruz. Biz burada sorunun çözümünde size yardımcı olacak birkaç noktayı dile getirmek istiyoruz:

– Korkuttuğunuz düşüncelerin sizin gerçek düşünceleriniz olmadığına inanın. Çünkü ondan rahatsızsınız. “Senin kalbin, ondan müteessir ve müteessiftir.”

– Eğer günlük hayatınızı olumsuz olarak etkilemiyorsa, vesveseniz üzerinde fazla durmayın, belli bir zaman sonra kaybolur gider. Çünkü vesvese“Musibete benzer. Ehemmiyet verdikçe şişer; ehemmiyet vermezsen söner. Ona büyük nazarıyla baksan büyür; küçük görsen küçülür. Korksan ağırlaşır, hasta eder; havf etmezsen hafif olur, mahfî kalır. Mahiyetini bilmezsen devam eder, yerleşir; mahiyetini bilsen, onu tanısan, gider.”(Nursi, 21. Söz 2. Makam)

– Sizin gibi duyarlı ve kaygılı kişilere şeytanın daha fazla musallat olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı

“Şeytandan sana bir vesvese geldiğinde Allah’a sığın. Şüphesiz ki o her şeyi hakkıyla işiten, her şeyi hakkıyla bilendir.”(Fussılet, 41/36)

Allah’ın rahmetine, gücüne inanarak ona sığının.

– Şüphelendiğiniz konunun doğrusunu daha önce bir yerlerde okuduysanız veya duyduysanız araştırmak için ikinci bir kere daha öğrenmeye çalışmayın.

“Günah işledim mi?” vb. şeklindeki korkularınızın aklınıza gelmesini engellemeye, bastırmaya çalışmayın. Bırakın gelsin, ama siz bunların gerçek olmadığını kendinize tekrar edip, üzerinde durmayın. Unutmayın, istenmeyen düşüncelerin aklımıza gelmesi elimizde değil, ama onları nasıl kontrol edeceğimiz bize bağlıdır

– Rahatsız edici düşüncelerden dolayı kendinizi suçlamayın, günahkâr vb. hissetmeyin. Çünkü bu düşüncelerin aklınıza gelmesi sizin elinizde değil.

– Korkularınızın gerçekleşmediğini sık sık düşünün: Geçmişte ne kadar çok “Acaba şu günahları da işliyor muyum veya şöyle yapıyorum bu günah mı?” diye düşündüğünüzü hatırlayın.

– Kaygılı insanlar hayatın olumsuz yönlerine daha çok odaklanırlar. Bu da onları hem daha fazla kaygılı yapar hem de sürekli olumsuz düşüncelere yönlendirir. Bunu değiştirmek için, hayatınızdaki olumlu yönlere odaklanın, güzel şeyleri düşünün. Sahip olduğunuz nimetleri sık sık hatırlayarak şükrünüzü artırın. Bardağın dolu tarafını görmeyi alışkanlık hâline getirdiğiniz sürece kaygılarınız azalacaktır.

– Kaygılarınız arttığında odaklanacak başka düşünceler ve işlere yönelin. Örneğin o an gözlerinizi kapatın, çevrenizi düşünün, trafiği dinleyin, yağmuru dinleyin, ezbere bildiğiniz süreleri okuyun, ezberlerinizi tekrar etmeye çalışın.

– Sosyal ve sportif aktivitelerinizi artırın. Örneğin yürüyüş, koşu, yüzme ve ağırlık gibi çalışmalara zaman ayırın.

– Bu korkunuzu çevrenizle paylaşmaktan utanmayın ve kaçınmayın. Anlattıkça bu düşüncelerin siz için normalleşeceğini göreceksiniz.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed