Kaf Suresinin 6. ayetinde geçen “gökte hiçbir çatlak bulunmaması” nasıl anlaşılmalıdır?
Değerli kardeşimiz,
Kaf suresi, 6. Ayet:
“Üstlerindeki göğe bakmıyorlar mı? Onu nasıl kurup meydana getirdik ve (yıldızlarla, sistemlerle) nasıl süsledik; onda hiçbir yarık, (dengesizlik, uyumsuzluk) da yoktur.”
Gökteki yıldızlar, sistemler sağlam fiziksel kanunlarla düzenlenmiş ve kesin ölçülere göre dengelenmiştir. Öyle ki, bir sistem diğerinin, bir yıldız başkasının sınırına, yörüngesine geçmemekte, kendine ait sınırda hareketini sürdürmektedir.
Âyette “ve ma leha min fürûc” denilerek, yarık, çatlak, eğrilik ve ahenksizlik bulunmadığına dikkatler çekilmektedir. Bu, gök cisimlerinde ve bağlı bulundukları sistemlerde bir dengesizlik, uyumsuzluk, gelişigüzellik olmadığını beyân içindir.
Günümüze kadar astronomi üzerindeki ilmî çalışmalar bu gerçeği kısmen tesbit edip ortaya koyabilmişse de henüz tamamen şüphecilikten sıyrılamamıştır. Ama gelecekteki daha ciddi ve kararlı araştırma ve tesbitler Kurân’ı doğrulamaktan öteye geçemeyecek ve her buluş ve tespit bu ilâhî kitap karşısında baş eğecektir. (bk. Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri)
İlave bilgi için tıklayınız:
Gökte yarık yok, yarık, ancak katı bir cisimde olur?
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder