Kadın kocasıyla cemaatle namaz kıldığı zaman müezzinlik yapabilir mi?
Soru DetayıHanımımla cemaat yaparak namaz kılıyoruz. Hanımın kamet getirmesi, tesbihatları müezzin gibi okuması caiz olur mu? Hanımlar hayızlı iken, tutmadıkları oruçlar ve kılmadıkları namazları kaza yapmalı mıdırlar?
Değerli kardeşimiz,
İçinde Hanefi imamlarının da bulunduğu Cumhur olarak bilinen müçtehitlerin çoğuna göre, kadının ezan okuması ve kamet getirmesi mekruhtur. Çünkü sesleri nağmeli olarak çıkacağından fitneye sebep olur. Kılınan namazın edâ veya kaza olması hükmü değiştirmez. Ancak bazı imamlar, “kadın kendisi için ve diğer hanımlar için ezan ve kamet getirebilir.” demiştir.
Meselâ, İmam-ı Mâlik “Kamet getirirlerse güzel olur.” derken, İmam-ı Şâfiî “Ezan ve kamet okumaları güzeldir.” hükmünü verir.
İbni Münzir”in rivayetine göre ise, Hazret-i Âişe hem ezan okur, hem de kamet getirirmiş.(bk. Bidâyetü’l-Müctehid, I/110; el-fıkhu’l-İslâmî ve Edilletühû, I/422).
Buna göre, bir kadın ezan ve kamet okumakla mükellef değildir, ancak isterse kendi başına okursa sevabını alır. Ancak kendine nikah düşen erkeklerin yanında sesli ezan veya kamet okuyamaz.
Kadın eşiyle cemaatle namaz kıldığı zaman kamet getirip tesbihat yapabilir.
Kadınlar hayız dönemlerinde kılmadıkları namazların kazasını kılmazlar; ancak tutmadıkları orucun kazasını tutmaları gerekir.
Ramazan orucu senede bir defa olduğu için, Ramazanda tutulmayan oruçların kazasını tutmayı dinimiz emretmiştir. Ancak namaz devamlı olan bir ibadet olması ve her gün beş vakit kılınması hasebiyle, kadınlara bir zorluk olmasın diye hayız döneminde kılamadığı namazlarını kaza etmesi gerekmemektedir. Bu da dinimizin bir kolaylığıdır.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder