İslamiyet’i yaşamayanlardan etkileniyorum ne önerirsiniz?

Soru Detayı

– İslamiyet’i yaşamayan ya da eksik yaşayan insanlardan çok etkileniyorum ne önerirsiniz?

Değerli kardeşimiz,

Sorunuzla tam olarak neyi kastettiğiniz anlaşılmıyor. Ancak biz, “İslamiyet’i yaşamayan ya da eksik yaşayan insanların” fikirlerinden veya yaşantılarından olumsuz anlamda etkilendiğinizi varsayarak cevap vereceğiz.

Öncelikle şunu vurgulamak isteriz: İnsan olarak, etkilenmek de bir başkasını etkilemek de yapımızda var olan bir gerçektir. Zaten günlük hayatımızda yaptığımız da bu değil mi? Çünkü çoğu zaman söz ve davranışlarımızla, iletişimde olduğumuz kişileri, kendi isteğimiz doğrultusunda etkilemek için çaba gösteririz. Bunu bazen doğrudan çevremizi ikna ederek, bazen de dolaylı olarak yine söz ve davranışlarımızla etkilemeye çalışırız.

Bugün sosyal medyada insanların paylaştıkları mutluluk fotoğraflarının altında yatan psikolojik dinamik, iletişim içinde oldukları kişileri, mutsuz oldukları halde, aslında mutlu oldukları konusunda etkilemektir.

Yine içlerinde hissettikleri, suçluluk, günahkârlık psikolojisinin etkisiyle, bir savunma mekanizması olarak sürekli dürüstlük, ahlak, erdem gibi değerlerle ilgili paylaşım yaparak insanları ne kadar dürüst oldukları konusunda etkilemektir.  

Sizin tabirinizle “İslamiyet’i yaşamayan ya da eksik yaşayan insanlar” da aynı şekilde, içlerindeki huzursuzluğun anlaşılmaması için, daha fazla mutlu gözükmek isterler. Kendilerini eğlenceye, sefahate atarak, içlerindeki suçluluk ve günahkârlık duygularını gizlemeye çalışırlar. Veya yine aynı amaçla kendilerini rahatlatmak için İslamiyet aleyhinde, sevap ve günah aleyhinde, İslami değerler konusunda çevrelerini ikna ederek, iç alemlerinde rahatlamak isterler.

Bu gibilerin kullandığı en büyük argüman, ya kendisini dindar gösteren birisinin dine aykırı söz ve davranışlarıdır. “Bak gördün mü, Müslüman ama şunu şunu yapıyor!..” derler. Veya temeli gayba inanmak olan imanın şartlarına, manevi değerlere materyalist bir gözle bakarak inkâr etmektir. Nefis ve şeytan da onlara yardım ettiği için insanları etkilemeleri daha kolay olur.

Görüldüğü gibi kısaca açıklamaya çalıştığımız her iki durumda da bu insanların başkalarını etkilemeye çalışmaları haklı olduklarından değil, derinlerde yatan psikolojik sıkıntılarındandır.

Bu teşhisi koyduktan sonra “Ne yapabiliriz?” sorusunun cevabına gelelim:

  • Öncelikle insanları iyi tanımak gerekir. Çünkü çoğu insan göründüğü gibi değildir. Dışarıya yansıttığı şeylerle, iç aleminde yaşadığı şeyler bazen birbirinin tersidir. İnsan gerçeğini anladığımız sürece, onlardan etkilenmemiz de azalır. İnsanlar hakkında kötü düşünmeyeceğiz, ama her söylediklerine ve yaptıklarına da körü körüne inanmayacağız.
  • Belirli bir alanda malumatı zayıf olan veya yetersiz olan kişinin, malumatı daha iyi olan karşısında etkilenmesi kaçınılmazdır. Bunun için de özellikle imani meseleleri bol bol okuyarak, tefekkür ederek hem imanımızı hem de bilgimizi güçlendirmeliyiz. Bu konuda Kur’an tefsirleri, hadis şerhleri ve günümüz problemlerine cevap veren eserleri, bu arada iman hakikatlerini ve İslamiyet esaslarını, akıl ve kalp birlikteliğiyle ispat eden Risale-i Nur Külliyatı’nı okumanızı tavsiye ederiz.
  • İbadetlerinizde ne kadar sağlam olursanız ne kadar düzenli olarak ibadet ederseniz o nispette şeytanın sizi etkilemesi zorlaşır. Bazı şeylere cevap veremeseniz de imanınızın gücü sizin onlardan etkilenmenize izin vermez.
  • Belirli bir süre, sözünü ettiğiniz ve sizi olumsuz etkileyen insanlardan ve çevreden uzak durun. Sizi anlayan, imanınıza ve ibadetlerinize kuvvet veren arkadaşlarla ve çevrelerle beraber olmaya çalışın.
  •  Sosyal psikoloji bilimine göre, grubun insanı etkileme gücü, tek tek kişilere göre çok daha fazladır. Dolayısıyla İslam’ı yaşamayan veya karşı olan grup içinde çok fazla bulunursanız sosyal etkiden dolayı, olumsuz etkilenmeniz kolay olur. Mümkünse öyle gruplar içine girmeyin, gerekirse tek tek görüşün.
  • Etkilenmenin bir nedeni de düşük öz benlik algısıdır, kişinin kendisini yetersiz ve değersiz görmesidir. Okuyarak, meslek edinerek, faydalı hobiler kazanarak, yararlı işler yaparak, kendi kendinizi telkin ederek öz güveninizi yükseltmeye çalışın.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed