İslamiyet, neden sebepsiz yere boşamak haramdır diyemiyor?

Soru Detayı

– Sebepsiz boşanmada kadın ve erkek arasındaki çelişki:
1. Ciddi bir sebep olmadan, kocasından hul’ yoluyla boşanan kadın, cennetin kokusunu alamaz.” (Tirmizî, Talâk 11) Ebû Hüreyre’nin Nesâî’de gelen bir rivayetinde: “Kocasından hul’ suretiyle boşanan kadınlar (günahça) münafıklar gibidir.” buyurulmuştur. Bir erkeğin karısını Sebepsiz olarak boşaması ise, mekruhtur, denmiştir.
2. İslam’da neden suçsuz kadını boşamak haram değilken, ciddi sebep olmadan kocasıyla boşanmak isteyen kadına cennet kokusu bile yok, denmiştir?
3. İslamiyet, erkek Arapların gelenek görenek zihniyetleriyle değiştirilerek, ekleme yapılarak (en çok da kadınların aleyhine) günümüze kadar gelmiş olabilir mi?
4. İslamiyet neden bir insanı sebepsiz yere boşamak kadın erkek fark etmeden haramdır diyemiyor?

Değerli kardeşimiz,

Katolikler boşanmayı haram kılmışlar, bundan sayısız problem ortaya çıkmış, fiilen boşanmışlar ama resmen evli kalmışlardır.

İnsanoğlunun cinsel arzusu (şehveti) sağlam bir iman ve irade ile kontrol altına alınmazsa doymak bilmez. Bir karı veya koca ile yaşayan kimse bundan bıkar, bir başkasına göz diker ve hemen boşama ve boşanma yolunu seçer.

İşte bu olmasın diye sebepsiz boşama ve boşanmalar makbul (Allah’ın hoşnut olduğu) bir eylem olmamıştır.

Makul ve meşru sebep bulunduğunda ise hem koca boşama hakkını kullanabilir hem de kadın hulu(muhâla’a) ve/veya hakemler ve mahkeme yoluyla boşanır; bunda kerahet(mekruhluk) yoktur.

Kocasından memnun olmayan veya birisiyle evlenmek istemeyen kadın, Hz. Peygamber (asm) Efendimiz tarafından evli kalmaya veya evlenmeye zorlanmamıştır.

Rivayetlerin sağlam olanlarını bu çerçevede anlamak gerekir.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed