İslam’ın bilime, yeniliğe bakışı nasıldır?

Soru Detayı

1. İlimin kaynağı tam olarak nedir?
– Yani ilim insanların kendi kafasından uydurduğu bir şey değil, öyle mi?
– Ders çalışırken bazen vesvese geliyor, aldanmıyorum da cevapsız kalmak istemiyorum.
2. Bir de İslam’ın yeniliğe karşı olmadığını biliyorum, ama bu konuda geniş bilgi verirseniz sevinirim. İslam yeniliğe karşı mıdır?
3. Değilse Müslümanlar neden geri kaldılar?
–  Müslümanlar bilimde neden geri kalmışlardır?

Değerli kardeşimiz,

İlim, Allah’ın kainatta koyduğu kanunların insanlar tarafından keşfedilmesidir. Bu bakımdan fenni ilimlerin her biri Allah’ın varlık ve birliğini ve sonsuz gücünü bizlere göstermektedir.

Din bilimle ters düşmez. Çünkü bilimin gerçekçi olarak ifade ettiği konularda dinle tamamen ittifak etmektedir. Bu bakımdan dinimiz mutlak doğru olan bilimsel çalışmaları hiçbir zaman reddetmediği gibi, aksine kabul etmektedir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de geçen birçok bilimsel ayetler mevcuttur ve bugün bilim de bunu teyid etmektedir.

Bilimin her yaptığı çalışma doğru sonuçlar vermeyebilir. Mesela, bugün bilim tarafından doğru kabul edilen bir olgu, yarın reddedilebilir ve ona zıt bir olgu kabul edilebilir. Ancak Kur’an-ı Kerim’de geçen ifadelerin hiçbirisinin aksi isbat edilememektedir. Demek ki bilimsel çalışmalarımızda Kur’an-ı Kerimi kendimize klavuz edinmeliyiz ki doğru neticelere varabilelim. Aksi takdirde Kur’an-ı Kerime zıt düşen hiçbir çalışma bilim tarafından geçerlilik kazanamayacaktır.

İlave bilgi için tıklayınız:

– İslam aleminin bugünkü cehaletini ve geri kalmışlığını bahane ederek İslam’a karşı çıkanlara nasıl cevap veririz?

– İlimle bilim arasındaki fark nedir?

– Bizi geri bırakan İslâm mı?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed