İslami olmayan hükümlerle iş yapmak caiz mi?

Soru Detayı

a) Ben gümrükte çalışan bir memurum. Yurt dışından sürekli yabancı ve Türk insanlar, turistler geliyor ve devlet onlara üç şişe alkol hakkı veriyor. Ben alkolden nefret eden biri olarak onların alkollerini almak, el koymak istiyorum. Ama üç şişeye kadar olanını alamıyorum. Bu durum moralimi çok bozuyor ve insanlara “Üç şişe alkol hakkınız var.” falan demek zorunda kalıyorum, bu da moralimi bozan ayrı bir konu. Çünkü ben şeriat isteyen, şeriat hükümlerine uymak isteyen biriyim, bu durumda yaptığım işin imanı sıkıntılara, küfre vs gitmesinden korkuyor ve endişe duyuyorum. Bunun günahı var mı? Ne tavsiye dersiniz?

b) Bir de ekstradan şunu sormak istiyorum: On gün falan sonra kısmetse nikâhım olacak, şahitler ve nikah akdi konusunda çok hassasım, “Ben Müslümanım.” diyen kişiler olsa fakat oy kullanan laikliğe karşı olmayan şeriata karşı değil de “Olmasa da olur.” diyen vs. kişileri şahidim yapabilir miyim? Ayrıca nikahı kıyan hoca için de aynı şey geçerli…

Değerli kardeşimiz,

a) Devlet dışarıdan gelen çoğu yabancı, Türk olanların da Müslüman olup olmadıkları belli olmayan insanlara bir miktar alkollü içkiyi yanlarında getirme izni vermiş, aslında gayri müslimler daha fazlasını da getirebilirler. Gümrük memuru izin verilen kadarının sokulmasına mani olmaz; böyle bir dini görevi yoktur.

b) Müslüman, dışarıdan görünen ve bilinen ne ise ona göre hüküm verecek ve davranacaktır. İnsanların içini yalnız Allah bilir.

Müslüman bilinen ve “Müslümanım!..” diyen bir kimseyi, sıradan bir kimsenin tekfir etmesi(bazı söz ve davranışlarına bakarak onun kâfir olduğunu, dinden çıktığını söylemesi)caiz değildir. Bunu ancak müracaat üzerine yetkili fetva mercii yapabilir.

Kâfir olduğu kesin delillerle sabit ve yetkili mercilerce belirtilmiş olmayan Türkiye vatandaşları Müslümandır, nikah şahidi de olabilirler.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed