İsimleri ramo, alo, velo, musto, hüso diyerek kısaltmak günah mı?
Soru Detayı1. Gündelik hayatta duyuyorum mesela adamın adı dini bir isim mesela peygamberimizin torunu Hüseyin’in ismi. Söyleyenin niyeti isimin anlamıyla dalga geçmek değil. Hüso diyerek kısaltıyor.. Ya da başka birinin ismi Ramazan ama ramo deniyor, Ali alo, Veli velo, Mustafa musto, gibi… Eğer ismin manasını hafife almak alay etmek niyet değilse dini isimleri bu şekilde kısaltmak küfür olur mu Yoksa günah mı olur?
2. Hadislere baktığımda zaman zaman değişik anlamlar çıkarabiliyorum örneğin bir hadis vardı tam hatırlamıyorum ama hadiste şu ifadeler geçiyordu galiba: Mümin mümini sevmezse iman etmiş olmaz iman etmedikçe de cennete giremezsiniz. Ben bu hadisi okuduğumda mümin mümini sevmezse iman etmemiş oluyor bu durumda bir mümini sevmezsek küfre mi düşüyor sorusu geldi ve hadisi böyle anladım. Doğru mu anlamışım? Bir hadisin ne anlama geldiğini nasıl anlarız, yoksa her hadisle ilgili kafamıza takılanları sormalı mıyız?
Değerli kardeşimiz,
1. Anlamı bozmaksızın, hakaret etme ve dalga geçme kastı bulunmaksızın ve hitap edilen kişiyi rahatsız etmeme şartıyla isimlerin kısaltılmasında sakınca yoktur, günah olmaz. Ancak tam ismiyle hitap etmek daha güzel olur ve daha uygundur.
2.“İman etmedikçe cennete giremezsiniz, aranızda sevgi ve muhabbeti ikame etmedikçe de iman etmiş olmazsınız.”(Müslim, Îmân, 93/194) hadisi, Müslümanların birbirleriyle ilişkilerinin ve birbirlerine karşı vazifelerinin imanî boyutunu ortaya koymaktadır. Aradaki iman birlikteliğinden dolayı müminin din kardeşine karşı sevgi beslemesi gerektiğini vurgulamaktadır.
İnananların birbirini sevmesi, hem imanlarının olgunluğunun bir göstergesi, hem de onları cennete ulaştıracağı bildirilen nebevî bir muştudur.
Bu hadisten hareketle, bir Müslümanı sevmeyen kişinin dinden çıktığını söylemek asla doğru değildir.
Bununla beraber; iman, nasıl cennete girebilmenin vazgeçilmez şartı ise, müminleri sevmek de tam ve kamil bir imana sahip olmanın göstergelerinden biridir.
Mümin, kendisiyle aynı imanı paylaşan herkesi, ırkına, rengine, yurduna ve diline bakmaksızın sevecek, onlara karşı muhabbet ve sorumluluk duyacaktır. Çünkü imana sınır, yine imanın kendisiyle çizilebilir.
İlave bilgi için tıklayınız:
– “Bir mümin bir mümini sevmedikçe tam olarak iman etmiş sayılmaz …
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder