İntihar etmek isteyene tavsiyeniz nedir?

Soru Detayı

– İntihar etmek isteyen veya ölümü isteyen birine ne tavsiye edersiniz?

Değerli kardeşimiz,

– İntiharı düşünen kişinin öncelikle en kısa zamanda bir ruh sağlığı uzmanına, yani psikiyatra gitmesine yardımcı olmak gerekir. Çünkü intihara meyilli kişiler, büyük oranda ağır bir depresyon altında oldukları için sağlıklı düşünmezler. Bunun için önce sağlıklı karar verecek bir ruh hâline sahip olması gerekir. Bunun da yolu tedavi olmaktan geçiyor.

Ağır depresyon altında olan ve intiharı düşünen kişilerle ilgilenmek çok büyük bir hassasiyet ister. Yapılan en küçük bir yanlışlık, baskı, ikna onları intihara daha da yakınlaştırır. Bundan dolayı alanında uzman bir kişinin birebir ilgilenmesi en sağlıklı olanıdır.

– İntihara meyilli kişiler, ağırlıklı olarak daha hassas ruhlara sahip olanlar, kırılgan ve hayat mücadelesinden daha az dayanıklı olan kişilerdir. Çünkü onların çektiği sıkıntılar ve acılardan belki on kat daha fazlasını çekmesine karşılık, pes etmeyip mücadeleye devam eden milyonlarca insan var. Dolayısıyla, kişiyi intihara götüren şey, yaşanan acılar kadar, kişinin kendisine olan bakışı ve o acılara, sorunlara verdiği anlamla ilgilidir.

– Bu çerçevede intiharı düşünen kişilere verebileceğimiz en güzel şeylerden birisi de umut, cesaret ve motivasyondur. Sorunlarına / acılarına karşı tümüyle olan olumsuz bakış açısını değiştirmektir. Bu konuda kişinin yaşına, cinsiyetine ve intihar nedenine göre farklı telkinlerde bulunulabilir:

– Burada büyük acılar yaşamakla beraber hayatta kalma mücadelesi veren güçlü kişiler örnek gösterilerek, acıların aşılabilmesinin mümkün olduğu fikri verilebilir. Dünya hayatının düz bir çizgi hâlinde akmadığı, tüm sıkıntıların aşılabileceği, ölüm dışında her şeyin bir çaresinin bulunabileceği, herkesin zaman zaman ciddi sıkıntılar yaşadıktan sonra yeniden mutlu olduğu vb söylenebilir.

– Acıların insanı mükemmelleştirdiğini, olgunlaştırdığını, deneyim kazandırdığını; yılmayıp olayların üstesinden gelen kişilerin çelik gibi bir iradeye sahip olduğu hatırlatılabilir. Ayrıca kişinin çektiği acılar nispetinde ahirette mükâfat kazanacağı söylenebilir.

– Eğer intihar düşüncesi, ağır bir günah ve hatanın sonucunda kişinin kendisini kirlenmiş veya suçlu hissetmesinden kaynaklanıyorsa, bu konuda onu rahatlatacak telkinlerde bulunabilir. Peygamberler dışından herkesin günah işleyebileceği, önemli olan onlardan ders alıp tekrar etmemek olduğu; kaldı ki günah işleyerek ebedi kirlenmediğini, ciddi bir tövbe ile belki eski hâlinden daha temiz ve bağışlanmış olabileceği, vb söylenebilir.

– Yaşadığı sorunları, bir yakını yaşasaydı ona neler önerebileceği sorularak, sorunlara bakış açısının değişmesi sağlanabilir. Gerçekten “yaşadığı sorunları bu kadar çekilmez yapan, sorunun kendisi midir, yoksa kişinin o soruna yüklediği olumsuz anlamlar mıdır?” sorusu sorulabilir.

– İntiharı düşünen kişi, çoğunlukla intiharın önemli olumsuz sonuçlarını unutur. Bu çerçevede onların dikkati, ailesine, çocuklarına, arkadaş ve akrabalarına yönlendirilebilir. Çünkü intihar eden kişi, belki dünya hayatındaki acılarına son verebilmekte, ancak intihar eylemi ile yakınlarını büyük bir sıkıntı ve azap içinde bırakmaktadır. Anne-babası, kardeşi, evli ise eşi ve çocuklarına yaşatacağı azap ve bu azabın ahiretteki karşılığı da hatırlatılabilir. Ailesine karşı sorumlulukları ve bağı güçlendikçe intihar meyli azalacaktır.

– Bunun yanında, yapılan araştırmalarda Allah’a ve ahiret gününe inancı güçlü olanların, dünyaya niçin gönderildiğinin bilincinde olanların intiharı daha az düşündüğü ispatlanmıştır. Bu çerçevede kişilere, dünyaya geliş amaçları, dünyanın mahiyeti, Allah’ın Rahim, Gaffar olduğu, ahiretin var olduğu hatırlatılabilir. 

Ayrıca yine bu çerçevede inanan birisine, intiharın acılardan kurtuluş olmadığını, tam tersine daha büyük acılara maruz kalmak olduğu hatırlatabilir:

Bilindiği gibi ebede ve sonsuzluğa gidecek olan insana, bu fâni dünyada ortalama elli-altmış yıllık bir ömür verilmiştir. Bu, aslında insanın sonsuz sene huzur içinde yaşaması için ona verilen bir fırsat ve kısa bir imtihan hayatıdır. İnsan, bu hayattan sonra gideceği yerde de sonsuz sene huzurlu yaşaması için bazen hafif bazen de ağır imtihanlara maruz kalmaktadır. Ancak imtihan şartları ağır da olsa insan buna uygun bir şekilde donatılarak gönderilmiştir. Ayrıca hiçbir kimse kaldıramayacağı bir imtihana tabi tutulmamaktadır.

Bunu şuurunda olan insanlar, sonsuz sene yaşayacakları mutlu bir hayatı düşünerek sabır ve tevekkülle sıkıntılara göğüs gererler. Bu, tıpkı 30-40 sene rahat bir memur veya iş hayatı yaşamak için 20 sene ağır eğitim hayatına katlanan öğrenciler gibi.  

Zaman zaman sıkıntılara katlanamayıp okulu bırakmayı, eğitim hayatını yarıda kesmeyi düşünen öğrenciler gibi, dünya hayatında yaşanılan ağır sıkıntılardan dolayı bazen insanların aklına, ölerek acılardan kurtulma düşüncesi gelebilir. Nitekim bazı İslam âlim ve düşünürleri bile maruz bırakıldıkları işkencelerden dolayı, intihar ederek kurtulmayı bir an bile olsa akıllarından geçirmişlerdir. Ancak daha sonra, sınırlı bir dünya hayatındaki acılardan kaçarak, ahirette ebedi acılara maruz kalacaklarını, sonsuz sene azap çekeceklerini düşününce sabır ederek intihar eyleminden vazgeçmişlerdir.

Görüldüğü gibi intihar etmek, kişinin acılarını sonlandırmıyor, öldükten sonra büyük günah olan intiharı işlediği için, acılarını yeniden ve daha dehşetli bir şekilde başlatıyor. Bunun yanında yakın çevresine de büyük acılar yaşatmış oluyor.

Yani intihar acılardan kurtuluş değil, daha büyük acılara maruz kalmak ve çevreye büyük acılar vermek demektir.

İlave bilgi için tıklayınız:

– İntihar etmek istiyorum, bıktım hayattan?

– Ben yaşamak istemiyorum, Allah neden beni yaşamaya mecbur kılıp …

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed