İkindi ve yatsı namazlarının sünnetlerini kılarken, tahiyyatdan üçüncü rekata kalkıp kıyama durduğumuzda, neden Sübhaneke duasını okumamız gerekiyor?
Değerli kardeşimiz,
Sünnet namazlar müekked ve gayri müekked sünnetler diye ikiye ayrılır.
Müekked olan sünnetler: Beş vakit namaza ve cuma namazına bağlı olarak kılınan namazların bir bölümü müekked sünnettir. Bir hadiste bu nitelikteki sünnetler şöyle belirlenmiştir:
“Her kim bir gün ve gecede, farz namazlar dışında on iki rekat namaz kılarsa, Allah Teâlâ ona cennette bir ev bina edecektir. Bunlar şu namazlardır: Sabah namazından önce iki rekat, öğleden önce dört rekat, öğleden sonra iki rekat, akşamdan sonra iki rekat ve yatsıdan sonra iki rekat.” (Tirmizi; Salât, 189; Nesâî, Kıyâmül-Leyl, 66; İbn Mâce, İkâme, 100).
Müekked olan dört rekalı sünnetlerin ikinci rekatında, Tahiyyat’tan sonra başka bir dua okunmadan ayağa kalkılır ve ayakta da Sübhaneke okunmadan besmele ile Fatiha’ya başlanır.
Gayr-i Müekked sünnetler: Hz. Peygamber (asm)’in kesintisiz devam etmediği ve bazan terkettiği sünnetler olup, bunlara mendup da denir. Bu namazlar şunlardır: 1. İkindi namazından önce tek selamla kılınan dört rekat namaz. Resulullah (asm) bu namaz hakkında şöyle buyurmuştur:
“İkindi namazından önce dört rekat namaz kılan kimseye Allah rahmet etsin.” (Tirmizî, Salât, 301).
2. Yatsı namazından önce kılınan dört rekat namaz. Hz. Âişe (r.anha)’den şöyle dediği nakledilmiştir:
“Hz. Peygamber, yatsıdan önce dört rekat namaz kılardı.” (Zeylaî, II/145 vd.; eş-Şevkânî, III/18).
Bu iki sünnet gibi, ikişer ya da dörder kılınması mümkün olan evvabin, tesbih ve teravih gibi nafileleri dörder rekat olarak kılarken, Tahiyayt’tan sonra Salli, Barik okunur ve üçüncü rekata kalıkınca Sübhaneke okunduktan sonra euzü besmele ile Fatiha’ya başlanır.
Bu namazların üçüncü rekatında Sübhaneke okunmasının nedeni gayr-i müekked sünnet olmasındandır. İki rekatta bir selam verilse bile kaza edilmesi gerekmez. Halbuki, öğle namazının ilk sünnetinin ilk iki rekatında selam verilse, yeniden kılınması gerekir.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder