İdrar sıçramaları namaza mani midir? Zamanımızda tuvaletlerimiz sert yapılardan oluştuğu için sıçrama ihtimali daha fazla oluyor. Bu konuda vesveseye kapıldığımın ve suyu da israf ettiğimin farkındayım. Sizden mümkünse sağlam çözüm önerileri bekliyorum.
Değerli kardeşimiz,
Hanefi mezhebine göre elbiseye veya bedene bulaşan idrar, el ayası kadar bir alandan az bir yere yayılmışsa bu namaza mani değildir. El ayasından fazla bir alana yayılan idrar namaza manidir. Katı pislikten de üç gramdan fazlası elbise veya bedende bulunursa namaza manidir.
Necaset olan bir yere dökülen temiz su necasete bulaştığı için temiz değildir. Fakat bu sudan insanın bedeni veya elbisesinin üzerine sıçradığı takdirde bakılır, değdiği elbisenin dörtte birinden fazla değilse veya değdiği uzvun dörtte birinden fazla değilse bağışlanır. Bununla kılınan namaz sahih olur.
Nitekim insanın bedenine veya elbisesine sıçrayan iğne ucu kadar idrar serpintileri -bedenin tamamını kaplasa bile- namaza mani değildir. Çünkü bundan sakınmak zordur.
Ancak devamlı olarak idrar sıçrama ve serpintisinden korunmak sünnettir. Yollarda ve asfaltlara ayakkabıyla basılması yolları necis kılmaz. İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammedin görüşü böyledir. Kabul edilen görüşte budur.
(Prof Dr. Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi; Celal Yıldırım, İslam Fıkhı).
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder