İçerisinde haram olan (jelatin gibi) katkı maddeleri bulunan gıdaları yerken, zatında haram olan bir işe başlarken besmele çeken dinden çıkar mı? Haram para ile kazanılmış bir ekmeği yerken besmele çekilebilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Dinî kaynaklarımızdan Fıkh-ı Ekber ve Dâmâd’da, bu hususta şöyle denilmektedir:
“Bir kimse haram olduğu kesin olarak bilinen şeyleri yaparken “bismillah” derse, küfre girmiş olur. Meselâ kumar oynarken, şarap içerken, zina ederken, tavla zarlarını eline alıp atmadan önce, yenmesi haram olan bir malı yerken Bismillah derse küfre girer. Çünkü bu insan Allah’ın ismini hafife almış, onunla alay etmiş olmaktadır.”
Ancak, bu kimse daha sonra pişmanlık duyar, tövbe istiğfar eder, tekrar kelime-i şehadet getirirse yeniden imana kavuşmuş olur.
Farkında olmadan, bir alışkanlık olarak, harama başlamadan önce besmeleyi söyleyen kimse küfre girmese dahi, yine de mesuliyetten kurtulamaz.
Böyle bir hareketin küfrü gerektirdiğini bilmeden yapan kimselerin durumuna gelince: Hanefî mezhebine mensup çoğu âlimler cehaleti özür olarak kabul etmediklerinden dolayı, bu kimsenin dininin tehlikeye girdiği kanaatindedirler. Fakat bazıları cehaleti bir mazeret olarak kabul ettiklerinden, böylelerinin küfrüne kail olmamaktadırlar.
İçerisinde domuzdan elde edilmiş jelatin olduğunu kesin olarak bildiğiniz gıdaları yemeniz caiz olmadığı gibi, bu gıdaları yerken besmele çekmek de doğru değildir.
Zatı itibari ile haram olan bir şeyi yerken veya yaparken besmele çekmek haramdır.Ancak zatı itibari ile haram olmayan bir şeyi yerken besmele çekilebilir. Bu bakımdan domuz eti ve içki gibi şeyleri yiyip içerken ve hırsızlık yaparken, kumar oynarken besmele çekilmez. Ancak haram yoldan elde edilmiş bir ekmeği veya yiyeceği yerken besmele çekilebilir.
İlave bilgi için tıklayınız:
Jelatin ve (E) katkı maddeleri hakkında bilgi verir misiniz?
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder