Hz. Mehdi’den önce Medine’nin harab edilmesi ile alakalı hadisi açıklar mısınız?

Değerli kardeşimiz,

Hz. Muaz İbnu Cebel (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) (bir gün):

‘Beytu’l-Makdis’in imarı Yesrib’in harabıdır. Yesrib’in harabı melhamenin (savaşın) çıkmasıdır. Melhame İstanbul’un fethidir, İstanbul’un fethi Deccal’in çıkmasıdır!’

buyurdular. Sonra elini (Resulullah), konuşmakta olduğu kimsenin (yani Hz. Muaz’ın) dizine vurdular ve:

‘Bu söylediğim kesinlikle hakikattir. Tıpkı senin burada oturman hak olduğu gibi.’ buyurdular.”

Hz. Muaz burada kendisini kasdetmektedir. (Yani Aleyhissalâtu vesselâm’ın konuştuğu ve dizine elini vurduğu kimse Muaz İbnu Cebel (radıyallahu anh)’dir.)” [Ebu Davud, Melahim 3, (4294).]

Hadisin Açıklaması:

Burada, birbiriyle irtibatlı olarak zuhura gelecek bazı hadiseler nazar-ı dikkate arzedilmektedir. Ebu Davud bu hadisi “Emaratu’l-Melahim” başlığı altında kaydeder. Buna göre, sayılan hadiseler melhame denen büyük savaşların çıkmasına alamettir; o da Deccal’in çıkmasına…

* Beytu’l-Makdis, Mescidu’l-Aksa denen Kudüs şehrindeki mukaddes mesciddir. Onun umranı, imandır. İmar da insanca, gelirce, malca çokluğa kavuşmasıyla gerçekleşir.

* Yesrib, Medine-i Münevvere’nin cahiliye devrindeki eski adıdır.

Hadisi bazı şarihler: “Mescid-i Aksa’nın imarı Medine’nin harabının sebebidir.” diye anlamıştır. Ancak Aliyyu’l-Kârî, “sebeb”i kabul etmez, “Mescid-i Aksa’nın imarı, Medine’nin harab olma zamanına rastlar.”  şeklinde açıklama getirir.

Bazı şarihler, “Beytu’l-Makdis’in imarı”ndan, harab edildikten sonra yeniden imar edilmesini anlarlar. “Çünkü derler, ahir zamanda, o harab olur, kâfirler sonra imar ederler.” Bazı şarihler: “Umran, mükemmel şekilde imardır. Öyleyse, Beytu’l-Makdis, Medine’nin harabı zamanında normalin üstünde mükemmel bir imara mazhar olacaktır. Çünkü Beytu’l-Makdis’in harab olması mevzubahis değildir.” demiştir.

* Hadiste geçen melhame yani büyük savaştan, Şam ile Rum arasında çıkacak büyük bir savaş anlaşılmış ise de İbnu Melek “Şam’la Tatarların arasında geçen savaşın kastedildiğini” söyler. Aliyyu’l-Kârî: “Birinci görüş daha doğru.” der.

Bazı alimler, bunlardan herbirinin, kendinden sonra vukua gelecek bir hadisenin alâmeti olduğunu belirtir.

Resulullah (asm), Hz. Muaz’a, bu söylediklerinin yakin ifade ettiğini belirtmiştir. Gerçekten de hepsi çıkmıştır.

(bk. Prof. Dr. İbrahim Canan, Kütüb-ü Sitte Tercüme ve Şerhi)

İlave bilgi için tıklayınız:

– Mehdi kimdir? Mehdiyi nasıl bileceğiz? Mehdinin kim olduğunu nereden bileceğiz? Mehdi gelecek ise ne yapacak?..

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed