Holografi metafizik olaylara nasıl ışık tutmuştur?
Değerli kardeşimiz,
Holografi, filmin her parçasında bütünün bilgisine sahip olması demektir. Holografi, determinizm ilkeleri ile açıklanamayan diğer bilinmeyen pek çok olaya ışık tutmaya başladı.(Not-1)
Atomun “kuantum” dünyası, aslında metafizik bir dünyadır. |
Mesela kuantum düzeyindeki, madde-antimadde arasındaki mesafe ne olursa olsun, birindeki etkinin aynı anda diğerinde ortaya çıkışına hem mekânsızlık ve hem de bütünselliğe sahip olma özelliği ile ilgili olmalıydı. Aynı şekilde “plazma”, yani maddenin gaz-iyon hali içindeki elektronların her birinin, tümün bilgisine sahip olarak hareket etmesini de aynı “sır”la açıklayabilirdik. Yani atom altı tanecikler, nurani fizik-ötesi kanunlara tâbiydi.
Elektronların “Çift Yarık” deneyinde yüz farazi parçacığın aralıktan teker teker geçmelerine izin verildiğinde parçacıkların %10’unun A bölgesine çarptıktan sonra yarıktan geçen öteki parçacıkların sanki ihtimal hesabını biliyormuşçasına bölgeden kaçmaları uzayda sebep –sonuç münasebeti olmaksızın nurani bir bağlantı içinde olması ile ilgiliydi. Holografi, ışık dünyasında sadece fiziki kanunların değil, metafizik gerçeklerin de hükmettiğini göstermektedir. Kuantum ise, maddenin temeli olan atom taneciklerinde, nuraniyet kanunlarının hükmettiğini ortaya koymaktadır. Gerçekten de atomun “kuantum” dünyası, aslında metafizik bir dünyadır.
(Not-1) Klasik fizikte geçerli olan ama kuantum fiziği ve holografi gibi yeni bilimlerde büyük ölçüde geçerliliğini kaybeden sebep-sonuç ilkeleri (illiyet prensipleri) şunlardır:
(a) Nedensellik (illîyet) ilkesi (her olayın bir sebebi vardır).
(b) Belirlilik ilkesi (Determinizm, aynı şartlar altında tekrarlanan her deney daima aynı sonuçları verir).
(c) Ölçülebilirlik ilkesi (her olayı karakterize eden ve ancak ölçümle tesbit edilebilen fiziksel büyüklükler vardır).
(d) Tutarlılık ilkesi (pozitif bilimlerin sonuçları kendi içlerinde çelişkili olamaz).
(e) Yanlışlanabilirlik ilkesi (pozitif bilimlerin sonuçlarının yalanlanabilmesine imkân veren bir metot ve yol mevcut olmalıdır.)
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder