Her halimize hamdolsun sözü hadis mi?
Soru Detayı– Hadislerde, elhamdülillah ala külli hal ve euzü billahi min hali ehlinnar, ifadesi geçer mi?
Değerli kardeşimiz,
Evet, bu dua bir hadiste geçmektedir ve şöyledir:
الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى كُلِّ حَالٍ وَأَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ حَالِ أَهْلِ النَّارِ
Bu dua ifadesinin geçtiği bir hadis rivayeti şöyledir:
Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivayete göre, Hz. Peygamber (asm) Efendimiz şöyle buyurdu:
اللَّهُمَّ انْفَعْنِي بِمَا عَلَّمْتَنِي وَعَلِّمْنِي مَا يَنْفَعُنِي وَزِدْنِي عِلْمًا الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى كُلِّ حَالٍ وَأَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ حَالِ أَهْلِ النَّارِ
“Allahümme infa’nî bîmâ allemtenî ve allimnî mâ yenfaunî ve zidni ilmen velhamdü lillahi ala külli hâlin ve eüzû billahi min azâbi’n-nâr.”
“Allah’ım, bana öğrettiğin ilimle beni yararlandır, bana yarayacak olan ilmi bana öğret. İlmimi artır. Her zaman ve zeminde sana hamdolsun. Cehennemliklerin halinden Allah’a sığınırım.”(Tirmizi, Deavat, 130; İbn Mace, Dua, 2)
İlimden yararlanmak; onunla amel etmek ve bilginin gereğini yapmak yoluyla gerçekleşir.
Yararlı ilim, dünya hayatı ve ahiret hayatı bakımından faydalı olan ilimdir.
“Hamd her hâl üzerine Allah’adır.” buyurulmuştur. Yani sıkıntı ve üzüntü halinde olsun, neşe bolluk ve sevinç hali olsun mümin daima Allah’a hamd etmelidir.
Şu halde sadece günaha, küfre ve bunlara götürecek şeylere hamd edilmez, bunun dışında her şey bizim için bir nimettir, hamd ve şükür gerekir.
Çünkü Müslümanın başına gelen sıkıntılar, onun ya bir günahını örter ya daha büyük bela ve musibetlere engel olur ya da Allah katındaki derecesini artırır. Kim bilir, başka nice nimetlerin kapısını aralar. Bu nedenle şuurlu bir Müslüman her halinin kendisi için bir nimet olduğunu bilir ve her haline şükreder.
Demek ki, mümin her halükârda şükür ve hamd üzerinde bulunmalıdır, buna şükrü mutlak denir. Nimet kesildiğinde şükür etmemek mukayyet şükür olur ki bu mümine yakışmaz onun için her hâl üzere hamd etmeliyiz.
İlave bilgi için tıklayınız:
– “Elhamdü lillahi kable külli ehad, vel hamdü lillahi ba’de külli ehad …
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder