Hava olaylarından korkuyorum, ne önerirsiniz?

Soru Detayı

– Ben Hava olaylarından korkuyorum (yağmur, rüzgar, yıldırım) ne yapmalıyım; ne önerirsiniz?

Değerli kardeşimiz,

Hava olaylarından korkma (meteorofobi) genellikle çocukluk travmaları, geçmişte yaşanan olumsuz deneyimler veya bilinmeyenle yüzleşme korkusundan kaynaklanabilir. Bu korkunuzla başa çıkmak için şu adımları tavsiye edebiliriz:

Korkunuzu Anlamak ve Kabul Etmek

İlk adım, bu korkunun nedenlerini anlamaktır. Belirli bir hava olayı mı sizi daha çok korkutuyor yoksa her türlü hava olayı mı?

Eğer sadece birisinden korkuyorsanız, bu korkuyu hayatınızda ilk defa ne zaman yaşadınız? O anda ne hissettiniz?

Şimdi aynı olayda neler hissediyorsunuz? Bu duyguların altında yatan bir sebep var mı?

Korkularınızın Gerçekliği Hakkında Düşünün

Korktuğunuz hava olaylarının insanlara zarar verme ihtimalini düşünün. Örneğin, yılda kaç kez hava olayları yaşanıyor ve bu olaylarda kaç kişi zarar görüyor. Göreceksiniz ki bir yılda binlerce hava olayı yaşanıyor, binden belki birisi zarar görüyor, çünkü alınan önlemlerle insanlar güvenli kalabiliyor.

Siz de bu ihtimallerin ne kadar az olduğunu düşünerek korkunuzu yene bilirsiniz. Unutmayın Allah, korku duygusunu hayatı korumak ve emin yaşamak için vermiştir, hayatımızı azaba çevirmek için değil.

Hava Olayları Hakkında Bilgi Edinin

Hava olayları hakkında bilgi edinin ve onların tehlikeli olmadığını, Allah’ın yarattığı doğal bir döngünün bir parçası olduğunu anlamaya çalışın.

Yağmur, rüzgâr ve yıldırım gibi hava olaylarının doğası ve oluşma süreçlerini anlamak, korkunuzu azaltacaktır. Çünkü göreceksiniz ki evrende hiçbir şey başıboş değil, hepsi de bir nizam ve kanun dairesinde çalışıyorlar. Yani rastgele çalışan, ne zaman nereden gelecekleri belli olmayan varlıklar değiller. Çünkü onları yaratan birisi var. Bu konuyu Bediüzzaman Hazretleri şu güzel sözlerle anlatır:

“Allah birdir. Başka şeylere müracaat edip yorulma. Onlara tezellül edip minnet çekme. Onlara temellük edip boyun eğme. Onların arkasına düşüp zahmet çekme. Onlardan korkup titreme. Çünkü Sultan-ı Kâinat birdir. Her şeyin anahtarı onun yanında, her şeyin dizgini onun elindedir. Her şey onun emriyle hâlledilir. Onu bulsan, her matlubunu buldun; hadsiz minnetlerden, korkulardan kurtuldun(Mektubat, 21. Mektup)

Onları ve çalıştıkları kanunları öğrendiğinizde ona göre de önlem almanız kolay olacaktır. Örneğin, yıldırım çarpmaması için evde kalmak, metal eşyalardan uzak durmak gibi basit önlemleri bilmek güvenlik hissinizi artırabilir.

Gevşeme Tekniklerini Kullanın

Derin nefes alıp vererek korku anında sakinleşebilirsiniz. Bunun yanında zihninizi sakinleştirmek ve korku hissini azaltmak için dua edin ve Allah ile sohbet edin.

Dikkat Dağıtma

Hava olayları sırasında ilginizi başka bir aktiviteye yönlendirmek (kitap okumak, ezberden bir şeyler okumak veya ezberlemeye çalışmak, bulmaca çözmek) faydalı olabilir.

Maruz Kalma ve Küçük Adımlarla Üstesinden Gelme

Korkunuzla yüzleşmek için küçük adımlarla maruz kalma tekniklerini deneyin. Örneğin, yağmurlu bir havada pencereyi açıp yağmurun sesini dinlemek veya rüzgârlı bir havada kısa bir yürüyüş yapmak yavaş yavaş korkunuzu azaltacaktır. Bu süreçte yanınızda güvendiğiniz bir arkadaşınız veya aileniz olabilir.

Korkunuzla başa çıkarken sabırlı olun ve kendinize zaman tanıyın.

Unutmayın her şeyin sahibi olan Yüce Allaha sığınmak en büyük huzurumuzumdur.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed