Güzel günler hayal mi?

Soru Detayı

– Zübeyr İbn Adiy -rahimehullah- anlatıyor:
“Hz. Enes İbn Mâlik -radıyallahu anh-‘ın yanına girdik. Haccac’ın bize yaptıklarını şikayet ettik. “Sabredin, buyurdu. Zira öyle günlerle karşılaşacaksınız ki, her yeni gün, gidenden daha kötü olacak. Bu hal Rabbinize kavuşuncaya kadar devam edecek. Ben bunu, Rasûlünüz -sallallahu aleyhi ve sellem-‘den işittim. [Sahih Hadis] – [Buhârî rivayet etmiştir]
– Bu Hadis-i Şeriften gelecekte güzel günler yaşanamaz gibi bir anlam çıkarmak ne kadar doğru olur?
– Ne anlamamız gerekir izah eder misiniz, bu Hadisin şerhini yapar mısınız?

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle ifade edelim ki, güzel günler asla hayal değildir. Hem dünyamız hem de ahiretimiz için bütün güzel günler müminlerin olacaktır inşallah.

Soruda geçen hadis-i şerif sahihtir.(1)

Muhakik Mustafa el-Buğa bu hadisin açıklamasında şöyle demiştir:

“Yani her gelen gün bir öncekinden daha kötü de olabilir. Ancak bu ifade, mutlaka her gelen günün geçen günden daha kötü olacağını anlatmaz. Demek ki bazı zamanlar gelecek ki bu zamanların kötülüğü hayır tarafına daha galip olabilir. Fakat bunun yanında gelecek zamanların hepsinde kötülüğün daha fazla olacağını düşünmek, tembellik döşeğine yatıp ‘artık ne yapalım’ deyip de işin faturasını bu hadis rivayetine kesmek, emir ve nehiy irşadına çalışmamak yanlıştır.”(2)

İbn Hacer’in de bildirdiği gibi, Haccac-ı Zalim’den sonra Ömer b. Abdulaziz’in gelmesi“her gelen zamanının bir öncekinden daha kötü olduğunu” söylemeye imkân vermemektedir.(3)

Ayrıca hadiste geçen “şer” kelimesinin nekre olarak kullanılması onun tamamen kötü değil, bilinmez bir süreçte güzellikle beraber kötülüklerin de olacağı manasına gelebilir.

Bununla beraber, ahir zamanın ahirinde saadet asrına benzer bir zamanın ve dönemin geleceği haber verilmiştir.(4)

Bize düşen; zamanın ve zeminin ne olduğu değil, bizim ne yaptığımızdır, nasıl yaşadığımızdır. Biz bundan sorumluyuz, buna göre hareket etmeliyiz.

Özetle:

Her gün ölme ihtimaline göre ahiret yolculuğuna hazır olmalıyız, uzun yaşama ihtimaline göre de helal ve meşru dairede çalışmalıyız.

İlave bilgi için tıklayınız:

– Ümmetim hiçbir yıla yetişmeyecek ki, bir sonraki yıl ondan daha …

Kaynaklar:

1) Buhari, Fiten, 6; Tirmizî, Fiten, 35.
2) bk. el-Buğa, ilgili hadisin şerhi.
3) Geniş bilgi için bk. İbn Hacer, Fethu’l-Bari, 13/20-22.
4) bk. Ahmed b. Hanbel, 4/273.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed