Gizli tebliğ döneminde imanı açıklamanın hikmeti ne?
Soru Detayı– 3 Senelik gizli tebliğ müddetinde bazı sahabeler Efendimiz (asm)’ın emrine karşı gelip okuduğuma göre imanlarını açıklamışlar bunun hikmeti ne?
– Şehadet getirerek İslâm’la şerefyab olan Hz. Ebû Zerr’e, ihtiyat ve tedbiri asla elden bırakmayan Resûlullah’ın tavsiyesi şu oldu: “Yâ Ebû Zerr! Sen, şimdilik bu işi gizli tut! Ve memleketine dön, git! İşi açığa vurduğumuzu haber aldığın zaman gel!” Vecd ve heyecan mâdeni hâline gelen Hz. Ebû Zerr, “Yâ Resûlallah!” dedi, “Seni hak peygamber olarak gönderen Allah Teâlâ’ya yemin olsun ki, ben bunu müşriklerin arasında açıkça ilân edeceğim!” Sonra da kalkıp doğruca Kâbe’ye koştu ve müşriklere karşı pervasızca, “Ey Kureyş topluluğu! Ben şehâdet ederim ki, Allah’tan başka ilâh yok ve Muhammed, O’nun Resûlüdür!” diye haykırdı.
– Burada vecd hali olduysa emrine uymadığından sorumlu olur mu, günahı var mı, imanı gizlemekle mükellef mi?
Değerli kardeşimiz,
Tebliğin gizli tutulmasına dair ilahî emir Hz. Peygamber (asm) Efendimize yöneliktir. İşin başında olan biri olarak nasıl bir yol izleyeceği konusunda kendisine bir yol haritası verilmiştir.
Tebliğin genel stratejisi, mevcut duruma göre ilk yıllarda gizli bir boyutta olması öngörülmüştür. Şayet Hz. Peygamber (asm) o yıllarda da açık bir tebliğ stratejisini benimsemiş olsaydı, bütün tâbileri onu takip ederlerdi. Bu ise mevcut şartlara göre çok tehlikeli ve işi akamete uğratacak bir davranış olurdu.
Oysa, fertlerin birer şahıs olarak duygusal bir tarafının ağır basmasıyla imanlarını açığa vurmalarında böyle bir sıkıntı oluşmazdı ve nitekim oluşmamıştır.
Hz. Peygamberin (asm) emirleri dışında bir yol izlemelerine gelince, öyle anlaşılıyor ki, Hz. Peygamberin (asm) bu söylediği kesin bir emir değil, esnekliği olan bir tavsiyedir. Çünkü onların fert olarak imanlarını açığa vurmaları, davaya pek zararı olmamakla beraber, içlerinde taşıdıkları vecd halinin sıkıştırmasından kurtulup nefes aldırması bakımından faydalı olmuştur.
Ayrıca onların bu cesaretlerine bakarak iman edenler de olmuş olabilir.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Ebû Zerr-i Gıfari’nin İslâmla şereflenmesi nasıl olmuştur?
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder