Farkındalık, kulluk bilincinde olmama engel mi?
Soru Detayı– Farkındalık ve egoyla yani nefisle ilgili spiritüel bir kitaptan araştırma yaptım, pratikte yaptım ama eskisi gibi Allah’ı sık bir şekilde anamıyorum, daha doğrusu hatırlayamıyorum.
– Bu şeytanın bir oyunu mu yoksa ben mi bir yerde yanlış yapıyorum, lütfen yardımcı olur musunuz?
Değerli kardeşimiz,
Değil felsefi ve spiritüel kitaplar, araştırmalar, birçok bilimsel araştırmalarda bile, kişi olay ve olgulara hangi bakış açısıyla bakarsa onu görür. İncelediği nesne ve olaya bakışı olumlu ise, çoğunlukla iyi taraflarını algılarken, olumsuz taraflarını görmez.
Bakış açısı sınırlı olan, tül perdenin ötesini göremeyen, değerlendirdiği şeyleri de onlarca perdelerden geçtikten sonra yorumlayan insan, hiçbir zaman kendi aklı ile gerçeği tam olarak anlayamaz. Bundan dolayıdır ki Cenabı-ı Hak kitap göndermekle beraber, bunun ilahi bir bakış açısıyla nasıl anlaşılması gerektiğini gösteren ve hayatıyla bunu yansıtan peygamberler göndermiştir.
Görüldüğü gibi bir taraftan ilahi bir bakış açısı ile insan gerçeğini, dünya hayatını ve kainatın işleyişini anlatan Kuran-ı Kerim var ve onun tercümanı olan Peygamber Efendimiz (asm) var, diğer tarafta da bakışı sınırlı olan insanlar var.
İşte bu insan, dünyaya ve olaylara Allah’tan uzak bir bakış açısıyla, yani mana-yı ismi ile bakıyorsa cımbızla çekip alır gibi sadece işine gelenleri, imansız bakış açısının gördüklerini yansıtacaktır, tek taraflı olacak, eksik kalacaktır. Bu ise onları inanarak okuyanların kafasını karıştıracaktır.
Bu gerçeklerden dolayı birçok genç gibi sizin de kafanızın karışması normaldir. Önemli olan bundan sonra ne yapılması gerektiğidir.
Öncelikle zihninize yerleşen olumsuz düşüncelerin yerine ilahi gerçekleri yerleştirmeniz gerekiyor. Yani düşünceler yer değiştirecek. Bunun için de okuduğunuz kitapta sizi şüpheye iten konularla ilgili Kuran, sünnet ve bunların açıklaması olan tefsirlerden ve şerhlerden, Risale-i Nur Külliyatı gibi eserlerden bol bol okumalar yapmanızda fayda var. Bu çerçevede önceliğinizi imanın altı şartı ile ilgili konulara verin ve bunları zihninize kazıyıncaya kadar okuyun.
İmanın beynimizde ve günlük hayatımızda tesirini göstermesi için başta namaz, Kuran ve zikir olmak üzere ibadetlerinize özen gösterin ve bunları hayatınızın bir parçası hâline getirin.
Günde beş vakit namazda Allah’ın huzurunda olduğunuzun idraki içinde olursanız ve onunla sohbet ediyor gibi bir ruh hâli kazanırsanız inşallah imanınız daha da kökleşecektir.
Özellikle Peygamber Efendimizin (asm) günlük hayata yönelik sünnetlerini öğrenip onlara dikkat etmeniz de sizi sürekli huzurda hissettirecektir. Mesela, ellerini ve ayaklarını kullanırken, yatarken, uyanırken, evden çıkarken, ayakkabı giyerken eve girerken, araca binerken, herhangi bir işe başlarken, bitirirken, bir arkadaşını görürken, onunla vedalaşırken, aynaya bakarken, duş alırken vb… onun (asm) yaptıklarını hatırlayıp onun gibi davranırsak, onun okuduğu duaları okursak inşallah tüm günümüz huzur içinde geçecek ve Allah ile beraber olduğumuz duygusu bizde artık bir meleke hâline gelecektir.
Bir süreliğine sadece İslami konuları anlatan siteleri takip etmeniz, İslami kitaplar okumanız ve sizinle aynı hassasiyeti taşıyan kişilerle bir araya gelmeniz de yeniden huzuru kazanmanıza büyük katkı sağlayacaktır.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder