Evden çıkarken nasıl dua etmeliyiz?

Soru Detayı

– Sabah evden çıkarken (okula, işe,..) giderken nasıl dua edilir?
– Peygambermiz evinden çıkarken nasıl dua ederdi acaba? 

Değerli kardeşimiz,

Bize her konuda rehberlik eden Peygamber Efendimizi (asm) göndere Allah’a ne kadar şükretsek azdır. Yoksa bu dünya karmaşasında yokumuzu nasıl bulabilirdik acaba? İşte bir rahberlik örneği daha:

Müminlerin annesi Ümmü Seleme (ra)’dan rivayet edildiğine göre Nebî (asm) evinden çıkacağı zaman şöyle dua ederdi:

أن النبيَّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم كانَ إذَا خَرجَ مِنْ بيْتِهِ قالَ :

« بسم اللَّهِ، توكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ، اللَّهُمَّ إِنِّي أعوذُ بِكَ أنْ أَضِلَّ أو أُضَلَّ ، أَوْ أَزِلَّ أوْ أُزلَّ ، أوْ أظلِمَ أوْ أُظلَم ، أوْ أَجْهَلَ أو يُجهَلَ عَلَيَّ »

“Allah’ın adıyla çıkıyorum, Allah’a güveniyorum. Allah’ım sapmaktan, saptırılmaktan, kaymaktan kaydırılmaktan, haksızlık yapmaktan, haksızlığa uğramaktan, cahilce davranmaktan ve cahillerin davranışlarına muhatap olmaktan sana sığınırım.” (Ebû Dâvûd, Edeb 103; Tirmizî, Daavât 34; İbni Mâce, Duâ 18)

Tevekkül ve yakîn, her an Allah ile beraber olma şuurudur. Sürekli güven, bu şuurun sonucudur. Annemiz Ümmü Seleme (r.anha) bu rivayetinde, Sevgili Peygamberimiz (asm)’in evinden çıkacağı zaman -bir rivayete göre, mübarek gözlerini gökyüzüne çevirerek- yaptığı dua ve güven yenilemesini haber vermektedir. Hz. Peygamber’in bu duayı yapmadan evinden çıkmadığını da yine Ümmü Seleme vâlidemizin bir başka rivayetinden öğrenmekteyiz.

Evden çıkıp topluma karışmak, günlük işlere dalmak yani insanlarla değişik boyutlu temaslarda bulunmak demektir. Efendimiz (asm), yalnızken de evindeyken de sokakta, çarşıda, pazarda iken de tüm işlerinde Allah’a güvendiğini, ona sığındığını ifade etmektedir. Münasebetlerde, haklara riayet etmekte doğru yoldan ayrılmaktan, saptırılmaktan, kasıtlı-kasıtsız haktan uzaklaşmaktan, başkalarının kendisini yanıltmasından, muamelelerinde zulüm yapmaktan, kendisine başkalarının zulmetmesinden, insanlara karşı cahilce davranmaktan cahillerin kaba ve kasıtlı davranışlarına muhatap olmaktan Allah’a sığınmak, tam bir güven duygusuyla güne başlamaktır.

Dünya işlerine dalıp Allah’ı unutmak, insanların telkinlerine kanıp doğrudan ayrılmak hiç şüphesizdir ki, insanı birçok yanlışa itecektir. Böyle bir tehlikeyi daha ilk adımda, Allah’ın yardımını ve korumasını talep ederek önlemeye çalışmak, bizzat kendi kendisine uyanıklığı telkin etmek demektir.

Hadiste Peygamber Efendimiz (asm) sapıklıktan, zilletten, ayağının kaymasından, zulümden ve cahilce davranışlardan Allah’a sığınırken, bu noktaların toplum içinde son derece önemli olduğuna dikkat çekmiş, bu tür tehlikelerden uzak kalabilmek için Allah’tan yardım dilemek gerektiğine ısrarla işaret etmiş olmaktadır.

Hadis-i şeriften Allah’a tam güven ve tereddütsüz imanın dualara da yansıması gerektiği anlaşılmaktadır.

Özetle;

1. Hz. Peygamber (asm) daima Allah’a sığınır ve ondan yardım dilerdi.

2. Evden dışarı çıkarken bu hadis-i şerifteki gibi dua etmek müstehabdır.

3. Sapıklık, zillet, zulüm ve cehaletten sürekli uzak kalmaya gayret etmek lazımdır. (bk. Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Erkam Yay., Hadis No: 83)

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed