Ettiğimiz her duanın kabul olacağına inanmak doğru mu?

Soru Detayı

– Bazı dualarımız Allah kabul etmeyebilir yine de her ettiğimiz duaya kabul olacak gözüyle bakmak doğru mu?

Değerli kardeşimiz,

“Bazı dualarımız Allah kabul etmeyebilir yine de her ettiğimiz duaya kabul olacak gözüyle bakmak doğru mu?” sorusunun cevabı: “doğrudur.”

“Ettiğimiz her duanın kabul olacağına inanmak doğru mu?” sorusunun cevabı: “doğru değildir.” Çünkü kabul etmek, icabetten farklıdır. Allah her duaya cevap verir, ancak her duanın istenildiği gibi aynen kabul edileceği anlamına gelmez.

Bu hususu Bediüzzaman Hazretlerinden dinleyelim:

“Bazı dualar icabete iktiran etmez, diye iddiada bulunma. Çünkü dua bir ibadettir. İbadetin semeresi ahirette görünür. Dünyevî maksatlar ise, namaz vakitleri gibi, dualar ibadeti için birer vakittirler. Duaların semeresi değillerdir. Meselâ: Şemsin tutulması küsuf namazına, yağmursuzluk yağmur namazına birer vakittir.”

“Ve keza zalimlerin tasallutu ve belaların nüzulü, bazı hususî dualara vakittir. Bu vakitler bâki kaldıkça, o namazlar, o dualar yapılır. Eğer bu vakitlerde dünyevî maksatlar hasıl olursa, zaten nurun ala nur. Ve illa, icabet duaya iktiran etmedi, diyemezsin. Ancak, henüz vakit inkıza etmemiş, duaya devam lazımdır, diyebilirsin. Çünkü o maksatlar duaların mukaddemesidir, neticesi değillerdir. Cenab-ı Hakk’ın duaların icabetine vadetmesi ise, icabet ayn-ı kabul değildir. Yani, icabet kabulü istilzam etmez. Duaya her halde cevap verilir. Cevapsız bırakılmaz. Matluba olan isaf ise, Mücîbin hikmetine tâbidir. Meselâ: Doktoru çağırdığın zaman, herhalde: ‘Ne istersin.’ diye cevap verir. Fakat: ‘Bu yemeği veya bu ilâcı bana ver.’ dediğin vakit, bazan verir, bazan hastalığına, mizacına mülayim olmadığından vermez.” (Mesnevi-i Nuriye, s. 225)

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed