Eşlerden biri dinden çıkarsa, ayrılmaları gerekir mi?

Soru Detayı

– Bir kişinin eşi dinden çıksa ve tövbe etmeyince ayrılmaları gerekiyorsa pek çok problem doğmuyor mu?
– Bu konuda içtihat şart değil mi?
– Günümüzde evli çiftlerden bir tarafın ateist ya da deist, eşinin de Müslüman olduğuna rastlayabiliyoruz. Hatta kıyamet yaklaştıkça böyle örnekler daha da artacak gibi gözüküyor.
– İslam böyle evlilikleri geçersiz sayıyor, ama bu evlilikler geçersiz sayılınca pek çok sorunlar doğabiliyor. Mesela o kadar yıl sonra ayrılsalar çocuklar mağdur olabiliyor, boşanmak kolay değil uzun sürüyor, yuva yıkılması sorunu doğuyor, İslam’a göre nikahları geçersiz olduğu için beraber yaşamaları haram oluyor, o vaziyette çocukları olsa İslam’a göre çocukları veledi zina oluyor.
– Evrensel din İslam’ın bu meselede çözümü sadece “dinden dönen tövbe etmezse ayrılmalıdırlar” mıdır?
– Farklı içtihatlar yok mudur?
– Not: Bazı ilahiyatçı hocaların mürtedin öldürülmesi bahsinde “eğer dine savaş açmazsa öldürülmeyebilir” yorumunda bulunduklarını görüyoruz. Böyle konularda bile içtihat yapılıyorsa, yukarıda bahsettiğim meselede kesin bir çizgi çekmek ne kadar makuldür?

Değerli kardeşimiz,

Kafir erkek ile Müslüman kadının evlenmeleri caiz değildir.

Ancak evli iken taraflardan birinin Müslüman olup diğerinin kafir kalması durumunda, aile birliğinin devam edebileceğini kabul eden ictihadlar vardır. Bu içtihat, Peygamberimizin (asm) bazı uygulamalarına dayanmaktadır. (bk. Şevkanî,  Fethu’l-Kadir, 6/282; İbn Hacer, Fethü’l-Bari, 9/333)

Evli ve Müslüman çiftten biri dinden çıkarsa bu aile birliği devam edemez, ayrılık gerekli olur.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed