En iyisi olmayı istemek nefisten mi?

Soru Detayı

– İnsan devamlı en iyisi olmayı istemesi daha iyi olması nedendir?
– İnsan devamlı en iyisi olmayı istemesi daha iyi olması veya en güzelini daha iyisini daha güzelini istemesi ve yapmaya ya da almaya çalışması nedendir?
– Bu nefsinden midir?

Değerli kardeşimiz,

İnsanın sürekli en iyisini istemesi ve daha iyisini yapmaya çalışması, çeşitli dini ve sosyal faktörlerle açıklanabilir.

İnsan dünyaya ilim ile tekamül etmek için gönderilmiştir. Bediüzzaman,

“Alemde meylü’l-istikmal (tekâmül meyli) vardır. Onunla hilkat-i âlem, kanun-u tekâmüle (tekamül, gelişme kanununa) tabidir. İnsan ise, âlemin semerat ve eczasından olduğundan, onda dahi meylü’l-istikmalden bir meylü’t-terakki mevcuttur.” (Muhakemat, Birinci Makale, İkinci Mukaddime)

diyerek insanın emanet-i kübrayı yüklenebilecek bir istidatta yaratıldığını söyler. 

Bundan dolayıdır ki insanın kabiliyet ve yeteneklerine âdeta bir sınır konulmamıştır. Nitekim insan melekleri geride bırakacak bir tekamüle kavuşabilmektedir.

Dolayısıyla insanın en iyisini ve en güzelini talep etmesi fıtratının bir gereğidir. Burada önemli olan onu hayırda ve güzellikte kullanmaktır.

Kendini Gerçekleştirme İhtiyacı

Psikolojiye göre ihtiyaçlar hiyerarşisinde, en üst düzeyde insanın kendini gerçekleştirme ihtiyacı bulunur. Çünkü insanlar fıtratlarına konulan muazzam potansiyellerini gerçekleştirmek ve en iyi versiyonlarına ulaşmak için çaba gösterirler.

Gelişmek ve İlerlemek İnsana Mutluluk Verir

İnsanlar, fıtratlarında var olan bu tekamül meyli gereği genellikle içsel bir tatmin ve mutluluk arayışı içindedirler.

Kendini geliştirmek, başarı elde etmek ve hedeflere ulaşmak, bireylere büyük bir içsel tatmin ve mutluluk sağlar. Bunun içinde sürekli en iyisi olmak isterler.

Toplumsal Beklentiler

Toplumlar genellikle başarıyı ve mükemmelliği ödüllendirir. Bu nedenle, bireyler toplumda kabul görmek ve saygı görmek için daha iyisini yapmak isterler. Sosyal medya ve diğer modern iletişim araçları da bu beklentileri artırabilir.

Rekabet

Rekabet, bireylerin daha iyi olmaya yönelik motivasyonlarını artırabilir. Diğer insanlarla kıyaslandığında daha iyi olmak, bireylere üstünlük hissi ve kendine güven sağlar.

Öğrenme ve Gelişim

İnsanlar doğal olarak meraklı varlıklardır ve yeni şeyler öğrenmek ve becerilerini geliştirmek için çaba harcarlar.  Bu öğrenme süreci, bireylere kendilerini daha yetkin ve başarılı hissettirir.

Kişisel Hedefler ve Değerler

İnsanların belirledikleri kişisel hedefler ve değerler, onları daha iyisini yapmaya teşvik eder. Bireyler, kendi koydukları standartlara ulaşmak ve kendileriyle iftihar etmek için çaba gösterirler.

Burada tek ölçü, yetenek ve kabiliyetleri Allah’ın koyduğu sınırlar dahilinde ve ebedi hayatı kazanmaya vesile etmektir. Hedef belirlerken, gayret ve çaba sarf ederken niyet bu olursa en iyisini istemekte bir sıkıntı yoktur.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed