En büyük fitne kadın mı, deccal mi?

Soru Detayı

– Bir hadis okudum, erkek için en büyük fitne kadındır derken diğer bir hadis ise mümin için fitnelerinin en büyüğü deccaldır diyen başka bir hadis var. bu iki hadis birbiriyle çelişmiyor mu?
– Allah katında en sevimli amel az olan ama yine de devamlı yapılandır diyen bir hadis var başka bir hadis Allah katında en sevimli amelin vaktinde kılınan namaz olduğunu söylüyor (sahih buhari 527)
– Bu hadisler birbiriyle çelişmiyor mu?

Değerli kardeşimiz,

Sahih hadisler arasında bir çelişki olmaz. Bunların hadis usulü içinde izahları ve açıklamaları vardır.

1.Belagat, mukteza-yı hâle mutabakattan ibarettir. Yani her makamın bir sözü var, her meclisin bir özü vardır. Düğünde üzülmek, cenazede sevinmek bir belagat üslubu değildir. 

Bunun gibi, ayet ve hadislerde konunun muktezası, irşadın mülahazası ve makamın iktizası gereğince farklı değerler, birer “katma değer” olarak değerlendirilebilir. Mesela:

“Benden sonra erkeklere kadınlardan daha zararlı bir fitne sebebi bırakmadım.”(1)

hadis-i şerifin ifadesinden bütün kadınların fitne ve fesada yol açan uğursuz kişiler olduğunu anlamak yanlıştır.

Bu hadiste bazı problemli kadınlara işaret edilmekte, huysuzlukları sebebiyle onların erkekleri zor durumda bırakacakları belirtilmektedir.

Bu hadis-i şerifi destekleyen şu ayet-i kerime konumuza ışık tutmaktadır:

“Ey iman edenler! Eşlerinizden ve çocuklarınızdan size düşman olanlar da vardır. Onlardan sakının. Ama affeder, kusurlarını başlarına kakmaz, hoş görür ve bağışlarsanız, bilin ki Allah da çok bağışlayan çok esirgeyendir.”(Tegâbün, 64/14).

Malını ve canını Allah yoluna adayan bazı müminleri, eşleri ve çocukları daha çok duygularına hitap etmek suretiyle bu davranıştan vazgeçirebilirler. “Sen ölürsen biz ne yaparız; savaşa gitme.” diyebilirler. “Paranı boş yere harcama, çoluğunu çocuğunu düşün.” diyerek, erkeğin hayır yapmasına engel olabilirler. Sahip olduklarından daha fazlasını istemek suretiyle, kocalarını gayrimeşrû kazanmaya sevk edip günaha bulaştırabilirler.

2. Bir hadis-i şerifte Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:

“İnsanoğlunun (dünyevi) saadeti üç şeye bağlıdır: Saliha bir kadın, uygun / geniş bir ev, uygun bir binit.”

Bu hadis hem Hâkim hem Zehebi tarafından tashih edilmiştir / sahih kabul edilmiştir.(2)

Demek bu iki makama göre bu iki değerlendirme yapılmıştır. 

3. Meselenin önemli bir yönü daha vardır: Kuran-ı Kerîm’de belirtildiği üzere(3) insan bazı dünya zevk ve nimetlerine düşkün olarak yaratılmıştır. Bunlardan biri belki de birincisi, iki cinsin birbirine olan meylidir. Bu ilginin ölçülü kullanılmaması her iki taraf için de tehlike doğurur.

İşte hadis-i şerifte bu tehlikeye erkeklerin dikkati çekilmekte, kadınlar konusunda dikkatli ve uyanık olmaları istenmektedir.

Bu konuyu şu hadis-i şerif de açıkça bildirmektedir:

“Dünya tatlı, göz kamaştırıcı ve çekicidir. Allah onu sizin kullanmanıza verecek ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyaya aldanmaktan sakının. Kadınlara kapılmaktan korunun. Çünkü İsrailoğullarında ilk fitne kadınlar yüzünden çıkmıştır.”(4)

4. Asıl sorunun cevabı şu olabilir:

Ailenin huzurunu kaçıran unsurlardan biri kadın olabilir. Değişik yetki, etki ve çekici misyonuyla rolü erkeklerden daha fazla olan kadınların huysuzluğu da daha büyük bir fitne unsurudur. Onun için konu aile olunca -meallerini verdiğimiz hadislerde ifade edildiği gibi- yuvanın huzuru da huzursuzluğu da erkekten çok kadına bakar. 

5. Dünya çapındaki bir fitneden söz edildiği yerde ise, en fitneci unsur elbette Deccal’dir. Değişik hadislerde buna işaret edilmiştir.

Demek ki, aile makamında kadın, dünya / ülke makamında ise deccal fitnesi en büyüktür.

Kaynaklar:

1) Buhârî Nikâh 17; Müslim Zikir 97 98. Ayrıca bk. Tirmizî Edeb 31; İbni Mâce Fiten 31.
2) bk. el-Müstedrek, aynı yerde Tahlis, 2640.
3) Al-i İmrân, 3/14.
4) Müslim, Zikir 99; Tirmizî, Fiten 26; İbni Mâce, Fiten 19.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed