Ebla tabletlerinde Hz. Davud’un ismi nasıl geçer?

Soru Detayı

– Benim aklıma şu soru takılıyor Ebla tabletleri Davut (as)’dan binlerce yıl önce, ama Ebla tabletlerinde Davut (as) ismi geçiyor bunu nasıl anlamalıyız?

Değerli kardeşimiz,

Ebla tabletlerindeki dil, Roma Üniversitesi’nde arkeolojik yazı uzmanı olan İtalyan Giovanni Pettitano tarafından çözüldüğü rivayet edilmiştir. Ebla tabletleri, Kuzey Suriye’de Halep’in güneyinde, Tell Mardikh kentinde İtalyan arkaeolog Paolo Matthiae tarafından 1968 yılında 56 hektarlık alanda bulundu. 1975 yılında site kazıldığında, Matthiae Ebla’nın kraliyet arşivlerini ortaya çıkardı ki bunlar M.Ö. 2500-2200’lü yıllardan kalma 14.000’den fazla bir çivi yazı koleksiyonuydu. Kuneiform tarzda yazılı karakterler Sümer kökenlidir.

Bu tabletler gösteriyorlar ki, ticari bir aristokrasiyle yönetilen bir kent olan Ebla, önemli bir ticaret merkeziydi ve seçilmiş bir kral tarafından yönetiliyordu. Ayrıca bu tabletler M.Ö. 3’üncü bin yılda Mısır ve Mezopotamya ile derin bir rekabet hâlinde olan bir Suriye medeniyetinin tanığı.

Kuran-ı Kerim’de adı geçen melek Mikail (Mi-ka-il) ve Hz. Davut ile beraber mücadele eden Talut’un (Sa-u-lum) yanı sıra (Doubleday, 1981, s. 271-321) üç İlahi kitapta bahsedilen peygamberlerin adı geçiyordu. Hz. İbrahim (Ab-ra-mu), Hz. Davud (Da-u-dum) ve Hz. İsmail (Iş-ma-il)’in isimleri.

Burada birkaç noktaya dikkat çekilebilir:

a) Suriye krallığının başkenti olan EBLA’da görüldüğü bildirilen Ebla Tabletleri ile ilgili bilgiler doğru ise, bu tabletler bir peygamberin aldığı vahyin mahsulü olduğunu söylemek gerekir. Ve bu bilgiler.

“Andolsun, biz her ümmete: ‘Allah’a kulluk edin ve tağuttan kaçının.’ (diye tebliğ etmesi için) bir elçi gönderdik. Böylelikle, onlardan kimine Allah hidayet verdi, onlardan kiminin üzerine sapıklık hak oldu. Artık, yeryüzünde dolaşın da yalanlayanların uğradıkları sonucu görün.”(Nahl, 16/36)

mealindeki ayete de uygundur.

b) Allah’ın gönderdiği vahiylerde sadece geçmiş zamana ait olayları değil, gelecek zamana ait olaylar da söz konusu edilir. Çünkü bu çift yönlü gaybi haberler tevhidin esaslarını ders veren bütün vahiylerin aynı kaynaktan geldiğini göstermesi bakımından da çok önemlidir.

c)Gaybi haberler; ilgili vahiyden önceki “geçmiş zamana” ait, vahyin geldiği “şimdiki zamana” ait ve “gelecek zamana” ait olup üç çeşittir.

Demek ki, geleceğe dair verilen gaybi bilgiler olabilir.

Gayb ise iki nevidir: Mutlak ve izafi gayb.

Mutlak gayb Allah’ın ilminde bulunan gaiptir ki, ondan başkası bilmez. İzafi gaip ise, mutlak ilimden çıktıktan sonra bazı işaretlerin ve sebeplerin ipuçlarıyla bilinen gaiptir. Ayrıca Allah’ın bildirdiği elçiler ve onlara tabi olan evliyaların da bu tür gaybi bilgileri izafidir.

d) Bu hakikate göre, Allah’ın bildirmediği bir gaybi haberin ortaya çıkması mümkün değildir.

O hâlde, söz konusu “Ebla Tabletlerindeki bilgiler”şayet doğru ise– bunların vahyin dışında ortaya çıkması imkânsızdır.

Buna göre, Hz. Mikail, Hz. İbrahim, Hz. Davud gibi istikbale ait şahsiyetlerin o tabletlerde zikredilmiş olması bir hikmete mebnidir ve bütüncül bir bakışla bakılması gereken tevhidi ve Allah’ı tanımayı ders veren bütün vahiylerin bir bütün olarak tevhitle irtibatlı olduğunun bir göstergesidir.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed