Düşünce okumak diye bir şey var mı?
Soru Detayı– Dinimizde düşünce okumak diye bir şey var mı?
Değerli kardeşimiz,
Düşünce okumak sadece dinden kaynaklanmaz; din dışı bilgilerle de bir sanat olarak okunabilir. Konuyu birkaç madde hâlinde izah edelim:
a) Karşıdaki insanın kalbinden geçenleri bir prensip hâlinde okuma işi, -Allah bildirmedikçe- hiçbir insana, peygamberlere de müyesser olmaz.
b) Bir prensip hâlinde, istediği zaman başkasının düşüncesini okumak imtihan sırrına da aykırıdır. Çünkü karşıdaki insanın veya insanların senin hakkında besledikleri bir kötülüğü fark edip o planı bozmak da normal imtihan sırrına aykırıdır.
c) Peygamberler veya Allah’ın veli kulları, Allah’ın bildirmesiyle ve ilham ile bazen başkasının kalbinden geçenleri okuyabilir. Bunların çok vakıaları vardır.
Bununla hem düşünceyi okuyanın hem de düşüncesi okunan kimsenin İslam hakkındaki imanı daha kuvvetlenmiş olabilir. Bazen de karşıdaki zalimlerin içinden geçen kötü tuzaklarını okuyup ondan kurtulabilirler.
Dediğimiz gibi bu hâl sürekli değil, ilahi hikmetin öngördüğü bazı zamanlarda mümkündür ve vakidir.
Hamdi Yazır, bu konuda kendi tecrübelerinden birini şöyle anlatır:
“Talebeliğimde bir gün okuldan çıkıp ikametgâhıma geldim. Pencerenin önüne oturur oturmaz, birden büyük amcam hatırıma geldi, kalbime derin bir hüzün çöktü. Ağlamak istedim. Hâlbuki başka zamanlar onu hatırladığımda bir neşe ve inşirah duyardım. Bugün bu hatırlamanın bu tarzda olmasından o günün tarihini kaydettim. On beş gün sonra memleketten posta ile mektup aldım. Babam, o gün amcamın vefat ettiğini… yazıyordu.” (bk. Hak Dini, 4/2920)
Tabii ki bu aynı zamanda bir hiss-i kablel-vuku olarak da bilinir.
d) Sanat tekniği itibariyle de bu türden düşünceyi okumak mümkündür. Bu gibi teknik yapısıyla ortaya konulan zihinsel alışverişe “Telepati” denilir.
Telepati kavramı kısaca bilinen beş duyu organının yardımı olmaksızın gerçekleştirildiği varsayılan bilgi aktarımıdır. Telepati, duygu, düşünce ve hislerin ruhsal yolla aktarılması, iletilmesidir. Bir çeşit ruhsal iletişim mekanizması olarak kabul edilmektedir.
e) Peygamberlerin mucizelerinin bir benzerini yapmak, maddi teknoloji vasıtasıyla onu hayata geçirmek mümkündür. (bk. Nursi, 20. Söz)
Elbette evliyaların birer kerameti sayılan düşünceyi okuma harikasını da diğer insanların belli sanatsal teknik ve teknoloji sayesinde okuyup hayata geçirmeleri mümkündür.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder