Dünyevi hedeflerimizin olması kötü bir şey mi?
Soru Detayı– Ben ders çalışmayı ve bir şeyler ögrenmeyi çok seviyorum. Bu hayattaki en büyük hedeflerim okuyup doktor olmak. Ögrenebildiğim kadar fazla dil ögrenmek kısacası bilgili bir insan olmak,
– Ancak dinimizde yer alan faydasız ilim ve boş hevesler kavramı kafamı karıştırıyor.
– Bu ve bunun gibi hedeflerin olması iyi midir bu kötü kapsama girerler mi?
Değerli kardeşimiz,
Sizi azminiz, çalışkanlığınız ve de İslami hassasiyetiniz için tebrik ederiz.
Anladığımız kadarıyla bir taraftan dünyevi yüksek idealleriniz var, ama diğer taraftan bunların “faydasız ilim” sayılıp sayılmadığı konusunda kafanızda oluşan soru işaretleri sizi tedirgin edip, motivasyonunuzu kırmaktadır.
Bu ve benzeri bazı konular tam olarak anlaşılmadığından, sizin gibi gençlerin kafasını karıştırması normaldir. Önemli olan sizin gibi gerçeği araştırıp tam olarak kalben tatmin olmanızdır.
Öncelikle şunu bilelim ki dünyevi hedeflere sahip olmak İslam’da asla olumsuz bir şey değildir. Çünkü İslam dini, insanın bu dünyada hem maddi hem de manevi anlamda ilerlemesini destekler ve teşvik eder. Burada önemli olan, bu hedeflerin dünyaya gönderiliş amacımız doğrultusunda şekillenmesi ve bunlara çalışırken ibadetleri aksatmamaktır, günaha girmemektir.
Şu noktalara dikkat etmek, dünyevi hedeflerle manevi dengenin sağlanmasında yardımcı olabilir:
Niyet ve Amaç
İslam’da niyet, yapılan işin değerini belirler. Çünkü “amelleri ibadete çeviren niyettir.”
Mesela, bilgiye ulaşmak ve başarılı olmak için çabalarken, bu çabayı insanlara faydalı olmak, Allah rızasını kazanmak gibi yüce niyetlerle birleştirmek o süreci ibadet hükmüne getirir. Veya iyi bir doktor olmayı arzularken amacın hem geçimini en iyi şekilde karşılamak hem de insanlara yardım etmekse, bu değerli bir hedeftir ve diğer ibadetlerini yaptığın sürece öğrendiğin her şey ibadet hükmündedir.
Fakat sadece gösteriş ya da kibir içinse, bu durum dini açıdan sorgulanabilir hâle gelir.
Faydasız İlim
Faydasız ilim kavramı, insanın ahiretine veya topluma yarar sağlamayan, kişiyi boş uğraşlara yönlendiren bilgi anlamındadır.
Örneğin, sadece zihni meşgul etmek için ya da gösteriş için öğrenilen bilgiler, “faydasız” kategorisine girebilir. Ancak dil öğrenmek, tıp gibi insanlara fayda sağlayan bilgiler edinmek ve kendini geliştirmek, İslam’da önemli ve öğrenilmesi teşvik edilen şeylerdir.
Nitekim Peygamber (asm) Efendimiz yabancı dil öğrenmeyi teşvik etmektedir.(bk. Müsned, 5/136; Tirmizî, İstizan, 2)
Denge
Dünyevi gayelerle manevi hedefler arasında denge kurmak önemlidir. Dünya hayatı için harcanan zaman, Allah’a yakınlaşmayı, ibadetleri ve ahlaki sorumlulukları gölgede bırakmamalıdır. Çalışma hayatınızda Allah’ın emirlerine riayet ederek ilerlemek, size hem dünya hem de ahiret mutluluğunu kazandırır.
Sonuç olarak, ilim öğrenmek, dil geliştirmek, dünyevi hedefler belirlemek dini açıdan her zaman tavsiye edilen şeylerdir.
Ancak niyetin Allah rızası ve insanlara fayda sağlamak üzerine kurulması ve dünya-ahiret dengesinin gözetilmesi gerekir.
Bu şekilde, dünyevi hedefleriniz sizi daha iyi bir insan olmaya, hem bu dünyada hem ahirette kazanç sağlamaya yönlendirir.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder