Cuma namazında kadınların beş metre arkasında erkekler saf olursa namaz geçerli olur mu?

Soru Detayı

– Bilhassa cuma günleri cami cemaatı avluda namaz kılmaktalar. Ancak cumaatın bazılarının önlerinde ters veya yüz dönük olarak bayanlar oturaklarda oturmakta ve namaz başlayınca da kadınlar sırtlarını dönerek oturak üstünde saf oluşturmakta ve cuma namazını erkelerin 5 metre önünde kılmaktalar.
– Erkek ve bayan.ların namazında bir noksanlık oluşuyor mu?
– Bu hususda uyarı yapmayan cami görevlilerinin sorumluluğu var mı?

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle kadın ve erkeklerin bir arada namaz kılmaları ile ilgili şu hükümleri hatırlamakta fayda vardır:

Cemaatle namaz kılınırken, imamın arkasında önce erkekler, sonra erkek çocuklar, sonra da kadınlar saf tutarlar. Bu sıranın erkeklerle kadınlar arasında gözetilmesi farz, erkeklerle erkek çocuklar arasında gözetilmesi ise sünnettir (Merğinani, el-Hidaye, I, 57; Kasani, Bedaiu’s-Sanai’, I, 548).  

Cemaatle kılınan namazlarda erkeklerin, kadınlarla aynı hizada olmalarına “muhazat-ı nisa” denir ki, kadının erkeklerle aynı safta yan yana veya erkeklerin önünde namaza durmasıdır. Cemaatle namazın erkek-kadın karışık olarak bu şekilde kılınması caiz değildir.  

Ancak Hac mevsiminde Mescid-i Haram’da kadınlarla erkeklerin aynı safta veya karışık bir şekilde namaz kılma konusunda mezhepler farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Maliki, Hanbeli ve Şafii mezheplerine göre, kadınla erkeğin yan yana durup namaz kılması, iki tarafın da namazını bozmaz; ancak bunda kerahet vardır. Kabe’de ise, zaruretten dolayı bu kerahet de kalkar. Çünkü bu iki cinsin orada ayrı ayrı yerlerde durup namaz kılması çok zordur. Bu durumda Hac mevsiminde Hanefi Mezhebine bağlı bulunan kadın ve erkekler ayrı ayrı yerlerde namaz kılma imkanı bulamadıkları takdirde, bir arada sözü edilen üç mezhebe uyarak namazlarını kılabilirler.

Kadınların namaz kılarken erkekler tarafından görülmesinin namazın geçerli olması açısından bir sakıncası yoktur. Bununla birlikte, insanların geçtiği yerlerde namaz kılmak ve insanların geçişine engel olmak hem erkekler hem de kadınlar için doğru bir davranış değildir.

Namaz kılacak olan kişiler buna dikkat ederek uygun yerlerde namaz kılmalıdırlar. Bu şekilde insanların geçişine engel olma durumu olmaksızın, barikat, perde, duvar vb, şeylerle kadın ve erkeklerin arası ayrılırsa ve arada bir insan sığacak kadar açıklık olursa, bu durumlarda yukarıda bahsedilen muhazat durumu söz konusu olmayacağı için kılınan namazlar da geçerli olur…

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed