Cuma namazına gitmeyen melun mu?
Soru DetayıNamaz kılanın önünden geçmek, Cuma hutbesinde kafama takılan sorular:
– Hz. Hasan, Efendimiz cemaatle namaz kılarken arkasından cemaati yara yara geçmiş ondan sonra Peygamberimiz (asm) boynuna sarılmış, haşa Hz. Hasan cemaatin önünden geçtiğinden dolayı günahı ailesine mi yazılıyor? Bir hoca vaazında öyle dedi çocuk namaz kılanın önünden geçerse günahı ailesine diye.
– Cuma namazına gelmeyeni Efendimiz lanetliyor bereket gider demiş. O halde neden melekler fakirliğinden dolayı gelmiyorsa ona mal bereket ver oyun eğlenceden dolayı gelmiyorsa İslam dairesine cevir diye dua ediyor. Birisi lanet okurken öbürünün dua etmesi kafama yatmıyor niye Efendimiz (asm) lanet etmiş de melekler dua eder?
Değerli kardeşimiz,
Cevap 1:
Muteber hadis kaynaklarından aktarıldığına göre Hz. Peygamber (asm) hutbe okuduğu sırada mescide giren torununun düştüğünü görmüş ve hutbe makamından inerek torununu kucaklamıştır.(bk. Buhârî, Fiten, 20)
Söz konusu rivayette torunu Hz. Hasan’ın (r.a.) namaz kılan cemaatin önünden geçtiğine dair bir bilgi bulunmamaktadır.
Ayrıca namaz kılanın önünden geçen çocuğun ailesine günah yazılacağı şeklinde bir bilgi doğru değildir.
Cevap 2:
Muteber hadis kaynaklarında soruda ifade edilen şekliyle bir bilgi tespit edilememiştir.
Cuma namazının veya herhangi bir farzın terki, bireyin Müslümanlığının kalitesini ve değerini düşürmekle beraber, onu dinin dışına çıkarmamaktadır.
Cuma namazına gitmemek büyük günahlardandır. Ancak, bir Müslüman hiç cumaya gitmemiş olsa da kâfir olmaz; günah işlemiş olur. Samimi bir şekilde tövbe edip namazlarına devam ederse, inşallah geçmiş günahları bağışlanır.
Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve misafir olmayan Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler.
Cuma namazını terk edenlere yönelik tehditkâr ifadeler taşıyan hadisler, cumanın önemini vurgulamak ve mazeretsiz terk edenlerin cezayı hak edeceklerini bildirmek amacını taşırlar.
Bu hadis-i şeriflerin bir kısmında Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur:
“Birtakım insanlar ya cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut da Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.”(Müslim, Cuma, 40)
“Her kim önemsemediği için üç cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.”(Ebu Davud, Salat, 209)
Buna göre, özürsüz olarak cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur. Fakat farziyetini inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; cumayı üç kez terk etmekle nikâhı düşmez.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder