Cuma namazı kılmak farz mıdır?

Değerli kardeşimiz,

Cuma namazı Müslüman, akıl baliğ, hür olan her erkeğe farzdır. Cuma namazını terk etmek haramdır.

Cuma namazının farziyyeti Kitab, sünnet ve icmâ-i ümmet ile sabittir. Cuma suresinin dokuzuncu âyetinde Cenâb-ı Allah şöyle buyurmuştur:

“Ey iman edenler, cuma günü namaz için çağrıldığınız zaman, Allah’ı anmağa koşun; alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır. “

İbn Mâce’de mevcut Hz. Câbir (r.a.)’den rivâyet edilen şu hadis, cuma namazının farziyyetinin sünnetle delilidir:

“Ey insanlar, ölmeden önce Allah’a tövbe ediniz. (Başka işlerle) meşgul olmadan önce de sâlih ameller işlemeye çalışınız. Allah’ı çokça zikretmek ve gizli ve açık olarak çokça sadaka vermek suretiyle, sizin ile Rabbiniz arasındaki bağı güçlendiriniz. (Böyle yaparsanız) hem rızıklanırsınız. hem de (Allah tarafından) hatırınız hoş tutulur. Şunu biliniz ki: Yüce Allah şu bulunduğum makamda, şu günümde, şu ayımda ve şu yılımda sizlere cumayı farz kılmış bulunuyor. Ve bu kıyâmete kadar böylece devam edecek.”

“Benim hayatımda ya da benden sonra adaletli yahut da zâlim bir imamı bulunduğu hâlde, onu hafife alarak yahut da inkâr ederek kim terkederse; Allah, onun iki yakasını bir araya getirmesin, hiçbir işini mübarek kılmasın. Haberiniz olsun, böyle bir kimsenin ne namazı vardır ne zekâtı, ne haccı, ne orucu ve ne de iyiliği, tâ ki tövbe edinceye kadar. Artık kim tövbe ederse, Allah, onun tövbesini kabul etsin.”

“Şunu da biliniz ki: Hiçbir kadın bir erkeğe imam olmasın. (Okuması düzgün olmayan bir bedevî) Arap, bir muhacirin önüne geçip imam olmasın. Fâcir bir kimse de kılıcından ya da copundan korktuğu bir zorbanın kendisini zorlaması hali dışında da mümin bir kimseye imam olmasın.”(İbn Mâce, Sünen, İstanbul 1401, I, 343, Hadis no: 1081).

İlave bilgi için tıklayınız:

– CUMA NAMAZI…

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed