Çok evliliğin yasaklanması caiz mi?
Soru Detayı– Malum meri hukuk çok evliliği yasaklıyor ancak Allah Teala izin vermektedir. Böyle bir yasağı Şeri bir devlet uygulayabilir mi?
– Ancak burada şöyle bir ayrımına gideyim. Şartlarına riayet etmeyen birisine ikinci evliliği yapması konusunda şeri devlet şartları sağlamadığı için evliliğine izin vermemesi. Bu şartların sağlanmasını ilk evlilik için de şart koşması gerekmez mi?
– İkinci durum ise çok evliliği tamamen yasaklamak. Bu şeri devletin yetkisinde midir? Yoksa helali haram kılmak gibi mi olur?
– Bu yasaklara rağmen birisi nikah kıyarsa nikah sahih olur mu?
– Konuyla ilgili olarak eğer şeri devletin böyle bir yetkisi varsa, meri hukuk beşeri olmasına rağmen bu kurallara uymamız gerekir mi? Yani ulul emre itaat şeri bir devlet yokken olur mu? Zira kanunlar beşeri kanunlardır.
– Meri hukuka uymak hangi ölçüde olmalı? Yasakladığı mubahlara da riayet etmemiz gerekir mi? Eğer öyleyse kimsenin çok eşlilik yapması bu ülkede caiz değildir gibi bir sonuç çıkmıyor.
Değerli kardeşimiz,
Dini dışlayarak yapılan kanunlara, şeriatın hükümlerine uygun düşse bile ancak şerî hükme uymuş olmaya niyet edilerek uyulur.
Seküler olup şerî ahkama da aykırı olan kanunlara ancak mecburiyet varsa uyulur.
Birden fazla kadınla evlenme farz değil, dinî bir sünnet (ibadet) değildir; bir izinden ibarettir. Bu izin de başta adalet şartına bağlı olarak verilmiştir.
Bu şart veya başka şartlar genel olarak çiğneniyorsa, çoğunlukla birden fazla eşin birisi veya tamamı mağdur oluyorsa, aile hayatı zarar görüyorsa, makul ve meşru bir gerekçe (sebep) bulunmadan birden fazla evlenmeyi şerî devlet yasaklayabilir.
Bu tasarruf, Kuran’ın iznine karşı çıkmak değil, bu iznin amacını ve başka ayetlerin, hadislerin emrettiği vazifeleri korumaktır; nitekim Hz. Ali, Hz. Fatıma’nın üzerine ikinci bir eş almak istemiş, Peygamberimiz (asm) buna, kızının dini ve ahlaki hayatını korumak için karşı çıkmıştır.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder