Cemaatle namaz kılarken, rükünleri imamdan sonra yapanın namazı bozulur mu?
Değerli kardeşimiz,
İmama uyan kişinin yetiştirememe gibi bir durumu yoktur. Okuyamadığı duaları tamamlamadıysa yarıda keserek imama yetişmelidir.
Cemaatin imama tabi olması gerekir. Bu tabi olma üç şekilde gerçekleşebilir:
a) Yakınlık; imama uyan kişinin yaptığı işlerin imamın yaptığı işlere yakın olmasıdır. Mesela iftitah tekbiri, rükû ve secdelerin imamın hareketlerine yakın olması gerekir.
b) İmamı izlemek; imama uyanın yaptıkları, imamın yaptıklarının peşinden yapılmış olmalıdır.
c) Eş zamanlılık. Yani imamın fiili ile ona uyanın fiili arasında bir gecikmenin ve zaman aralığının bulunmamasıdır. Bu da imam bir hareketi yaptıktan sonra, aynı hareketi yapmakla gerçekleşir.
Yukarıdaki üç şekilden biri ile imama uymak, namazın farzlarından ise farz, vacip bir hareketse vacip, sünnet bir hareketse sünnet olur. Bir kimse imamdan önce rükûya varmak veya imamın rükûundan sonra rüku yapmak veya imama ortak olmayacak şekilde imamdan önce veya sonra secdeye varmak suretiyle rükû veya secdeyi terkederse, imama tabi olmadığı için bu rekat batıl olur ve imam selâm verdikten sonra bu kişinin o rekatı kaza etmesi gerekir. Eğer kaza yapmazsa namazı batıl olur. Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:
“İmam kendisine uyulması için imam yapılmıştır. O tekbir aldığı zaman siz de tekbir alın. O rükû yapınca, siz de yapın.”
(Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslam İlmihali)
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder