Celcelutiye’nin bazı beyitleri okunmaz mı?
Soru Detayı– Celcelutiye’de Said Nursi Hz. 85-105. beyitleri okumamış mı? Bu beyitler okunabilir mi?
– Celcelutiye vefki yapılmasında dinen sakınca var mı? Kurallar nelerdir?
– Celcelutiye Kasidesi bazı kaynaklarda 102 beyit, bazı kaynaklarda 122 beyit olarak geçiyor. Bediüzzaman Said Nursi aradaki 85-105. beyitleri okumamış mı?
– Celcelutiye vefki yapmanın dinen bir sakıncası var mı? Yoksa herkes kendi yazabilir mi? Yazarken hangi kurallara uyulması gerekir?
Değerli kardeşimiz,
– Celcelutıye Kasidesi baştan sona okunabilir.
– Celcelutiye gibi yazarı belli olan bir kasidenin içinde İslam’a aykırı bir şey düşünülmez. Bu sebeple, ondan vefk yapmanın bir sakıncası yoktur.
– Celcelutiye, Hz. Resul-i Ekrem’in (asm) derslerine istinaden, Hazret-i Ali (ra) tarafından telif edilen Süryanice bir kasidedir. Esas manasi bedi’ demektir. “Mecmuatü’l-Ahzab”ın birinci cildinde yer almaktadır. Bediüzzaman, Gazali gibi çok imamların Celcelûtiye’yi şerh ettiklerini söylemiştir. Konu ile ilgili birçok kitap mevcuttur.
– Farklı nüshalardaki farklı sayıdaki beyitlerin bulunmasını izah eden bir kaynağa rastlayamadık. Yalnız bizdeki Osmanlıca nüshada (basım tarihi 1301) bu sayı 122 olarak görülmektedir. Celcelutiye kasidesi Şazeli cildi sayfa 499-531 arasında yer almaktadır.
– 520. sayfanın sonunda yazılı olan beyit 85. beyttir. Buradan 105. beyte kadarki yerlerde Vefk şeklinde olduğundan Bediüzzaman Hazretleri tarafından okunmamış olabilir.
Bu 105. beyitten sonra,“فيا حامل الاسم الذي جلّ قدره” hitabına mazhar olduğunu söyleyen Bediüzzaman Hazretlerinin buradaki tasarrufu cayıdikkattir.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Celcelutiye duası vahiy midir; kaynakları nedir?
– Celcelutiye duasının manevi hayatımıza katkısı için ne yapmalıyız?
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder