Canlılara eziyeti yasaksa, neden boğazlama ile öldürmeyi emrediyor?
Soru Detayı– Kurbanı veya normal bir hayvanı boğazlayarak öldürmek hayvana eziyet vericidir. İslam canlılara eziyeti yasaklıyor hâlbuki?
– Boğaz kesmek haliyle canlıya pek acı çektirir. Zaten hayvan da tepinerek ölür. O halde İslam canlılara eziyeti yasakladığı halde neden boğazlama ile öldürmeyi emrediyor?
– Hayvana hiç acı vermeyerek de öldürmek mümkündür. Sinir sistemine zarar verirseniz hayvan gık demeden ölür mesela.
Değerli kardeşimiz,
Elbette hayvanlara eziyet etmek günahtır.
Nitekim hadislerde;
– Canlı hayvanların boğazlanmadan, yani canlı iken herhangi bir uzvunun kesilmesi,
– Hedef tahtası gibi atış yapılması,
– Yüzüne vurularak dövülmesi,
– Yüzünden, burunlarından dağlanması ve kesilmesi,
– Yüzüne dövme yapılması,
– Binek hayvanının üzerinden inmeden herhangi bir maslahat olmaksızın uzun süre sohbet edilmesi,
– Kulaklarından tutularak çekilmeleri
gibi davranışların hepsi, hayvan bedenine kötü yönde müdahale ve eziyet olarak zikredilmektedir.(1)
Demek ki, hayvanların usulüne uygun olarak kesilmesi, onlara zarar ve eziyet verecek olsaydı, bu da yasaklanır ve onlara zarar vermeyecek yol ve yöntem ne ise o emredilirdi.
Unutmamak gerekir ki, bir canlıya neyin eziyet olup olmadığını yine onu var eden, onun bütün ihtiyaçlarını veren ve yine onun hayatına son veren Zat bilir. Öyleyse bir varlığı her açıdan ve her yönüyle en iyi bilen, onun yapandır.
Hayvanları da diğer varlıkları da yaratan Allah olduğuna göre, onun acı çekip çekmeyeceğini de en iyi bilen Allah’tır.
“Hiç yaratan bilmez mi? Elbette o, her şeyi bütün incelikleriyle bilir ve her şeyden hakkıyla haberdardır.” (Mülk, 67/14)
Şu hâlde yapan bilir ve elbette bilen konuşur.
Allah, hayvanların kesilmesini ve keserken de keskin bıçak kullanılmasını istemiştir. Bu nedenle başkalarının ne dediği değil, hayvanları yaratanın ne dediği esastır.
Demek ki en ideali ve hayvana da onun etini yiyecek olana da en faydalısı budur.
Nitekim günümüzde yapılan bazı araştırmalar da İslami usule göre hayvan kesiminin hayvanlara eziyet olmadığını, aksine bu kesim şeklinin acı duymalarını engellediğini ortaya koymuştur.
Örneğin, Harran Üniversitesindeki bir grup bilim adamı tarafından bilimsel olarak yapılan çalışmada, hayvanların kesim öncesi gerçekleştirilen ölçümlerinde, ağrı kesici, sakinleştirici etkisi ile bilinen ve morfinden 30 kat daha etkili olan beta endorfin hormonu seviyesinde önemli artışlar olduğu tespit edilmiştir.(2)
Helal Kesimde Hayvanlar Acı Çekmiyor
Bu çalışmada, helal kesim öncesi, helal kesim esnası ve kesimden 3 dakika sonra yapılan beta endorfin analizlerinde, bu hormon seviyesinin kesim öncesinde alınan değerlerinin kesim esnasında alınan kan örneklerinde iki katına çıktığı, kesimden 3 dakika sonra ise yaklaşık 4 katına çıktığını belirlenmiştir.
Morfinden 30 Kat Etkili
Bu hormonun ağrı kesici özelliğinin morfin olarak bilinen ağrı kesiciye göre 30 kat daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, helal kesimde beta endorfin hormonu sayesinde hayvanların sakinleştiğini dile getirmiştir.
Harran Üniversitesindeki bilim adamları tarafından yapılan bu araştırmanın hakem heyeti tarafından kabul edildiği belirtilmiştir.(3)
Özetle, helal kesim hayvanlara eziyet değil, rahmettir.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Kesilen kurbanların, acıyı hissetmedikleri doğru mudur? Böyle bir …
Kaynaklar:
1) Tirmizi, Sayd, 12.
2) bk. Mehmet Dilek, Hadislerde Hayvan Bedenlerine Eziyete Engel Olma Örnekleri, Harran Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, yıl: 13, sayı: 20, Temmuz-Aralık 2008.
3) bk. Üniversitemiz, helal kesimde hayvanların acı çekmediğini tespit etti. Web sayfası erişim: 19. 07. 2022/11.00.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder