Borcundan dolayı bir caminin elektriğinin kesilip ezanın susmasından kim sorumludur?
Soru Detayı– Borcundan dolayı bazı camilerin elektriğinin kesildiği, kesintinin ardından ezan sesinin sustuğu, camide cemaatin lüküs (gaz lambası) ışığında ibadetlerini yapmaya çalıştğı şeklinde, gazetelerde haberler var. Burada sorumlu olan kimdir?
Değerli kardeşimiz,
Fıkıh’ta bir hüküm vardır:
“Bir başkasının mülkü olan mekana (eve, bağa, tarlaya…) sahibinin izni olmadan girip namaz kılmak caiz değildir.Bu yer, orada bulunulduğu sürece gaspedilmiş sayılır.”
Elektriği bir özel şirket üretiyor veya satın alıyor, sonra bunu isteyene (abone olanlara) satıyor. Abone olmak, satın almak demektir. Satın alan ister özel ister tüzel kişi (dernek, vakıf, şirket, daire, cami, okul…) olsun aldığı elektriğin bedelini ödemeye mecburdur; ödemezse haksızlık etmiş olur. Sahibinin rızası dışında kullandığı elektrik ışığında yapacağı ibadet de zedelenir.
Çare, güçleri yetiyorsa cemaatin, yetmiyorsa daha geniş cemaatin (yakından uzağa çevredeki Müslümanların) para toplayarak borcu ödemeleri ve helal elektriğe kavuşmalarıdır. Elektriği bedava vermiyor veya eski alacağını istiyor diye şirketi suçlamak haksızlıktır.
Bizim meselemiz, sahiplerini hiç tanımadığımız, hiçbir alakamız bulunmayan şirketi savunmak değildir, bizim meselemiz Müslümanların hak hukuk konusunda kılı kırk yarmaları, attıkları her adımın şeriata uygun olması konusunda titizlik göstermeleri yönünde uyarıdır.
“Kesintinin ardından ezan sesinin de sustuğu camide” ifadesi de bize yakışmıyor. İlk ezan mikrofona okunup hoparlörden duyurulmadı, bu aletlerin icad edildiği yakın zamanlara kadar da ezanlar minarelerden insan sesiyle okundu ve duyuruldu. Adı geçen camide de mutlaka insanlar ezanı okuyorlar ve seslerinin yettiği kadar çevreye duyuruyorlardır.
“Bu yüzden uzaklardan ezan duyulamıyor” dense, buna bir şey diyemeyiz; ama “ezan sesi de sustu” ifadesi hilaf-ı hakikattir, bu da müminlere yakışmaz.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder