Bize önce ne lazım?
Değerli kardeşimiz,
İnsan, ruh ve beden ile insandır. Ancak bedene hayat veren ruhtur. Ruh olmadığı zaman artık ortada bir insan yoktur, ceset vardır.
Aynen bunun gibi, ruhumuzun da bir ruhu vardır, o da imandır, bu imanı besleyen ise dinimizin emirlerini yerine getirmektir, o iman ruhunu koruyan ise dinimizin yasaklarına uymaktır.
Bu insan denen varlığın, dinini yaşaması, iman ve ibadetini sağlıklı olarak devam ettirmesi için de hür olması ve bir vatanının bulunması gerekli olduğu gibi, maddi-manevi ihtiyaçlarını gidermesi ve her türlü zarardan korunması için de güçlü ve birlik içinde olması gerekir.
Şu hâlde, bize öncelikle din, hürriyet, bağımsızlık, vatan, güç ve birlik lazım.
Din: Laik ülkelerde dinimizi hayatımızda korumak ve onu imkan dahilinde yaşamak için buna izin ve imkan veren, hatta yardımcı olan yönetimler lazım.
Hürriyet: İnancı, dünya görüşü ve hayat tarzı bizden farklı olanlara tanındığı kadar bize de (İslam’ı bütünüyle fert ve toplum olarak hayatına uygulamak isteyenlere) hürriyet tanınmazsa birinci maddeyi gerçekleştirmemiz ya mümkün olmaz veya zorlaşır.
Bağımsızlık: Dünyayı yöneten iri devletler (veya az sayıda büyük sermaye toplulukları) kendilerinden başka hiçbir devlet için tam bağımsızlık istemezler; çünkü bağımsız demek, onların talimat ve arka panda yönetimlerinden çıkan kendi ülkesi ve halkı için en iyi ve en doğru olanı yapabilen ülke demektir.
Bu sebeple her bakımdan bağımsız olmaya yönelen yönetimleri bir şekilde (ve hepsi gayrimeşru, anti demokratik, gayriinsani yöntem ve eylemler ile) iktidardan düşürür, hür görüntülü kölelerini iktidara getirirler.
Vatan: İnsanların inanç ve değerleri ile hür ve mutlu yaşayacakları, üzerinde maddi ve manevi üretimde bulunacakları bir toprak parçasına ihtiyaçları vardır; tarih, kültür ve medeniyetle yoğurulmuş toprak parçaları ise yalnızca bir toprak, bir mekan değildir, aynı zamanda toplumun kimlik ve kişiliğinin bir parçasıdır, toplumun hafızasıdır, geçmişi, hali ve geleceği içinde barındıran bir büyük evidir.
Bu vatan işgal, bölünme, halkının yönetiminden çıkma gibi bir tehlike ile karşılaştığında gereken bütün tedbirleri alarak onu korumak başta Müslümanlar olmak üzere bütün vatandaşların önde gelen vazifesidir.
Güç: Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle “Allah’ın ve Müslümanların düşmanlarını korkutup caydıracak nitelik ve nicelikte –askeri, ekonomik, nitelikli insan, bilim ve teknolojik,..– gücü” edinmek Müslümanlara farzdır. Zaten bu güç olmayınca diğer maddeleri korumak da hayal olur.
Birlik: Zaruret, Müslüman halkların farklı ulus devlet ve vatanlarda yaşamaları sonucunu doğurmuştur; bu ulus vatanlarında birliğe ihtiyacımız bulunduğu gibi ümmet vatanında/coğrafyasında da birliğe ihtiyacımız vardır ki, “güç” kemalini bulsun.
İşte bu “öncelikle muhtaç olduğumuz” maddi ve manevi değerleri elde etmek ve korumak için yönetenlerle yönetilenlerin işbirliğine ihtiyaç vardır. Bu işbirliğinin ilk adımı da uygun yöneticileri iş başına getirmek ve orada tutmaktır.
Öfkesine, kinine, hırsına, batıl davasına… kapılarak oylarıyla yanlış adamları iktidara getirenler de, sözde takvalı davranıp oy kullanmayarak yanlış adamlara fayda sağlayanlar da sorumludurlar.
“… Allah kendi dinine yardım edenlere muhakkak yardım edecektir. Kuşkusuz Allah güçlüdür, mutlak galiptir. Onlar öyle kimselerdir ki, kendilerine bir yerde yurt versek, namazı kılarlar, zekâtı verirler, iyiliği emrederler ve kötülükten alıkoymaya çalışırlar. İşlerin sonu Allah’a varır.” (Hac, 22/ 41-42)
Allah Teâlâ bu millete bin yıldan fazla bir zaman dilimi içinde bu yurdu bağışladı. Allah’ın dinine yardım edenleri işbaşına getirerek, hürriyet içinde ibadetlerini yaparak, güzel ahlakı yayıp ahlaksızlığa karşı mücadele ederek… Allah’a şükretmek de müminlerin borcudur.
Bu borcu yerine getirebilmek için de başta sıraladığımız maddelere ihtiyaç vardır; bunlara sahip olmayan ve korumayan toplum ne yurdu koruyabilir ne de onunla bütünleşmiş değerleri!..
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder