Birine verebileceğin en güzel hediye duadır sözü hadis mi?
Soru Detayı“Birine verebileceğin en güzel hediye, duadır.”
– Bu söz Peygamber Efendimize mi aittir? Hadis midir?
– Ya da buna benzer bir hadis var mı?
– Bunun aksini söylemek kişiyi dinden çıkartır mı?
– Mesela birine x eşyası alsa ve bunun üzerine diğeri, alınabilecek en güzel hediye bu dese gerçek manada, hükmü ne oluyor?
Değerli kardeşimiz,
Bu sözün hadis olduğuna dair bir bilgiye rastlayamadık.
Ancak, şu hadis rivayetinden bu manayı anlamak mümkündür:
“Allah için size sığınan kimseye yardım edin. Allah için isteyen kimseye verin. Sizi davet edenin davetine icabet edin, size iyilik yapanı mükafatlandırın. Eğer onu mükafatlandıracak bir şey bulamazsanız, -karşılıkta bulunduğunuza kanaat getirinceye kadar– ona dua edin.”(Ebu Davud, Zekat, 38; Nesai, Zekat 72)
Dua, özellikle zahrel-gayb yani kişinin gıyabında ona dua etmek çok önemlidir. Makbul olması ümit edilir. Böyle bir duanın en güzel bir hediye olduğu düşüncesi çok makul ve makbuldür.
Bir kimseye ilikte bulunmak, fiili olabildiği gibi söz ile de olabilir. Kişi, kendisine iyilikte bulunanın iyiliğine karşılık iyilikte bulunmalıdır.
Nitekim Cenab-ı Allah da şöyle buyurmaktadır.:
“İyilikte bulunmanın karşılığı ancak iyilikte bulunmaktır.” (Rahman, 55/60)
Karşılık olarak iyilikte bulunmak için bir şey bulunamadığı takdirde dua edilir. Yapılacak dua ile ilgili olarak Tirmizî ve Nesâî’nin Usâme b. Zeyd (r.a.)’den rivayet ettikleri hadîste Hz. Peygamber (s.a.) şöyle buyurmaktadır:
“Kendisine iyilik edilen bir kimse o iyiliği yapana, cezâkellâhü hayran: Allah seni hayırla mükâfatlandırsın, derse, ona en iyi şekilde teşekkür etmiş olur.” (Tirmizî, Birr 87)
Bu hadis, güzel ahlaklı olup herkese iyilikte bulunmaya, hiç olmazsa onun için dua etmeye teşvik etmektedir.
Bu hadisten anlaşıldığına göre iyilikte bulunana şeklinde dua etmekle ona teşekkür edilmiş ve mükâfatı Allah’a havale edilmiş oluyor.
Hz. Aişe validemiz, kendisinden bir şey isteyip de dua edene, o da aynı dua ile mukabelede bulunur, sonra onun istediğini sadaka olarak verirdi. Hz. Aişe annemize, “Hem mal veriyorsun hem de dua ediyorsun, nasıl oluyor?” diye sorulduğunda şöyle cevap vermiştir:
“Şayet ona dua etmeyecek olursam, onun dua etmekten dolayı benim üzerimde olan hakkı, benim sadaka vermekten dolayı onun üzerinde olan hakkımdan daha çok olur. Bana yaptığı duanın aynısını ona yapıyorum ki duasının karşılığını verip sadakam halis olsun.”(bk. Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları, 1/429)
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder