Bir yanlışlık gördüğümüzde düzeltmezsek günaha girer miyiz?
Soru Detayı– Bir akşam canlı müzik yapan yere gittik, yatsı ezanı okunurken müzik çalmaya devam ettiler, bir şey diyemedik?
– Kötülüklere karşı tavrımız nasıl olmalıdır?
– Vatan haini olduğu bilenen insanı öldürmek günah mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Her Müslüman, üzerine düşen görevi yapmakla sorumludur. Bir insanın toplumda bulunduğu konum ona bazı sorumluluklar yükler. Her Müslüman da o kunumuna göre sorumlu olur. Bu konuya bir hadisi şerifle bakabiliriz:
“Bir kötülük gördüğünüz zaman elinizle, gücünüz yetmezse dilinizle, ona da gücünüz yetmezse kalben buğzediniz.”(Müslim, İman 78; Tirmizi, Fiten 11) buyuruluyor.
Herkes her durumda bu hadisi kendine göre yorumlayamaz. Mesela, yolda bir kötülük görsek, onu elimizle düzeltmeye kalksak ve dayak atsak, o adam da davacı olsa, bu durumda bize de ceza tatbik edilir. Öyleyse hadisi şerifin manasını nasıl anlamalıyız?
El ile düzeltmek vazifeli insanların, yani devletin ve emniyetin görevi, dil ile düzeltmek âlimlerin vazifesi, kalben buğz etmek ise diğerlerinindir. Buna göre sizin yapabileceğiniz en fazla tavsiye niteliğinde uyarıda bulunmaktır. Bunun dışında kalben buğz etmek gerekir.
Buna göre devlete ihanet eden insanların cezasını vermek devleti yönetenlere aittir; yetkili olmayan birisinin bunu yapması doğru değildir.
Ayrıca, mecbur kalmadıkça böyle yerlerde bulunmamak gerekir.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Emir bi’l-maruf nehiy ani’l-münker nedir, kimlere ve nasıl yapılmalıdır?
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder