Bir makalede “Güneş, burçlar, yıldızlar deyip geçmeyin; ezan okunduğu vakitlerde gökte belli başlı kapılar açılır, bu kapılardan kıldığınız namazların ve o iki namaz arası …” Bu ifadeler doğru mudur?

Soru Detayı

Bir makalede şöyle deniyor:

 “Güneş, burçlar, yıldızlar deyip geçmeyin; ezan okunduğu vakitlerde gökte belli başlı kapılar açılır, bu kapılardan kıldığınız namazların ve o iki namaz arası yaptığınız iyilikler sizin ebedi hayatınızda, size lazım olacak ruhunuza, yani gerçek benliğinize, atom altı yapıdaki gerçek varlığınıza gönderilir. İşte tam o vakitlerde açılan kapılar 40 dk. açık kalır! Sonra kapanır.”

– Bu ifadeler doğru mudur?

Değerli kardeşimiz,

Bu ifadeleri mecaz olarak değerlendirebiliriz. Yoksa göklerdeki burçların, güneşin, yıldızların belli kapılarının olduğuna, amellerin o kapılardan girip yükseldiğine, 40 dakika sonra kapandığına dair bilgiyi fizik kanunları içerisinde değerlendirmek zordur. 

Nitekim,
“Ayetlerimizi yalan sayanlara ve onları kabule tenezzül etmeyenlere gök kapıları açılmayacak ve deve iğne deliğinden geçmedikçe, onlar da cennete giremeyeceklerdir. İşte biz, suçlu kâfirleri böyle cezalandırırız!”(A’raf, 7/40)
mealindeki ayette söz konusu edilen “gök kapıları” ifadesi de bir mecazdır. Kur’an’ın bu ifadesinin mefhum-u mühalifinden şunu anlıyoruz ki, takva sahibi müminler için gök kapıları açılır. Buradaki “gök kapılarının açılıp açılmaması” hususu değişik şekilde yorumlanmıştır:
a. İnsanların ölümlerinden sonra kâfir ruhlar için gök kapıları açılmaz; mümin ruhlar için açılır.
b. Kâfirlerin duası için gök kapıları açılmaz; müminlerin duaları için açılır. 
c. Kâfirlerin amelleri için açılmaz, müminlerin amelleri için açılır.
d. Gök kapılarından maksat cennet kapılarıdır ki, kafirler için açılmaz; müminler için açılır.
e. Gök kapılarından maksat rahmet kapılarıdır ki, kâfirler için bu kapılar açılmaz, müminler için açılır. (bk. el-Maverdî; er-Razî,ilgili ayetin tefsiri)

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed