Bir hadiste “Ahir zamanda kişi emrolunduğu şeyin onda birini yaparsa kurtulacaktır.” deniyor. Bunu nasıl anlamalıyız?
Soru Detayı– Bir yerde rastladığım bir bilgiye göre; eskiden insanlar on tane ibadetten bir tanesini yapmasalar helak olurlardı, bir zaman gelecek ki bir tanesini yapan kurtulacak… gibi, bunun benzeri bir şeye rastlamıştım.
– Bahsedilen bu zaman şimdiki yaşadığımız zaman olabilir mi ya da o zamana yakın mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Resulullah (asm) bir hadis-i şerifinde ashabına hitaben:
“Siz öyle bir zamandasınız ki, içinizden kim emredildiklerinin onda birini bırakırsa helak olur; sonra öyle bir zaman gelecek ki, o zamanda yaşayanlardan kim emrolunduğunun onda birini yaparsa kurtulacaktır.” buyurur. (Ramûzu’l-Ehadis s. 136, 1753, hadis Tabarani filkebir, İbn-i Adiy, Ebû Hureyre’den)
Bu hadis geçen “dinin onda birini yapmak” kemiyet olarak değil keyfiyet olaraktır.
Yani iman hakikatleriyle birlikte namaz, oruç v.s. ibadetleri ifa etmede ve genel olarak dini yaşamada, sahebelerin yaptığının onda biri keyfiyetinde yapmak ahir zamandaki Müslümanlar için yeterli olacaktır.
Yoksa , namaz, oruç, kelime-i şehadet, zekat ve iman hakikatlerinden birini (mesela; sadece kelime-i şehadet getirmek) yapıp diğerlerini terk etmek değildir.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Peygamberimizin, “Ümmetim mübarek bir ümmettir, evveli mi yoksa sonu mu daha iyidir bilinmez.” sözü nasıl yorumlanmalı?
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder