Bir büyükbaş hayvanın hisseleri, farklı fiyatlarla satılabilir mi?
Soru Detayı– Kurduğum kesimhanede, temin ettiğim büyükbaş hayvanları keserek kurban hizmeti veriyorum. Bir kısım müşterilerim noksansız gelip 7 hisseyi birden alıp ortak oluyorlar. Bunlarda problem yok. Bazıları ise ayrı ayrı geliyorlar. Ben de 7 hissedarın her birine bazen eşit olacak şekilde ücret söylüyorum, bazen da her birine farklı ücret söylüyorum. Neticede, farklı ücretlerle de olsa her bir hissedar kendi hissesinin maliki oluyor.
– Böyle 7 hisseyi farklı fiyatlarla satış yapmam caiz mi?
– Eğer caizse kurbanı kestikten sonra bölüştürmeyi nasıl yapmam gerekiyor?
– Hisseleri eşit mi dağıtmam gerekiyor, yoksa her birinin verdiği ücret hissesi kadar mı?
– Diğerlerine göre az ücret ödeyen hissedar “ben senden 7 hisseden birini satın aldığıma göre hayvanın 1/7’ini alacağım” diyebilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Bir büyük baş hayvana yedi kişi kurban kesmek üzere ortak olabileceği gibi, farklı hisselerde de ortak olabilirler: Mesela bir kişi üç hisse, diğeri iki, diğer ikisi de birer hisse alarak kurbanı keserler, eti de hisselerine göre paylaşırlar.
Hayvanın sahibi farklı zamanlarda yedi hisseyi farklı kişilere, farklı fiyatlarla satabilir, ancak ister kendinde kalsın ister tamamını satsın, sonunda bütün hisseler, vacib, nafile, adak gibi ibadet / kurban olarak kesilmelidir. Hisselerin bir kısmının etlik, satılık vb. olarak alınıp kesilmesi caiz değildir.
Paylaşma ödenen paraya göre değil,satın alınan hisse adedine göre yapılır.
Not: Bir büyük baş hayvanın hisselerini farklı fiyatlarla satmak hukuken geçerli ve kesilen kurbanlar da helaldir. Ancak bu durum ahlaken bazı sıkıntılara neden olabilir. Hissedarlar bu farklı fiyatlardan haberdar olabilir, bu da hoş olmayan bazı sakıncalar meydana getirebilir. Bu açıdan mümkün olduğu kadar, aynı kurbanın hisselerini aynı fiyattan satmak daha uygun olur.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder