Bilimsel mucizeler, neden önceden bilinmiyor?
Soru Detayı– Neden Müslümanlar bilimde olan şeyi Kuran’da olduğunu söylüyor?
– Kuran-ı Kerim’de mucize ayetler var. Ateistler diyor ki neden bilim söyledikten sonra Müslümanlar bunun Kuran’da olduğunu söylüyor?
Değerli kardeşimiz,
Bilimsel mucizelerle ilgili olarak şu noktalara bakabiliriz:
a) Bilimsel mucizelerin fenni bilimlerce keşfedilmeden önce Kuran’da varlığına işaret edilirse, bunların birçoğu inkâr edilir. Zira, asırların görgüleri farklı olduğu gibi, zihinlerinin işleyişleri de farklı olur. Hâlbuki nazil olduğundan kıyamete kadar her asra, her kesime hitap eden Kuran’ın ifadelerinin her zaman o asrın insanlarına anlaşılır bir surette ders vermesi, belagatin bir esasıdır ve irşad üslubunun bir gereğidir.
b) Kuran-ı Hakîm bir fen bilgisi kitabı olmadığı gibi, maksadı da yalnız eşyanın varlığını mana-yı ismiyle tasvir etmek değildir. Bilakis, asıl maksadı Yüce Yaratıcının varlığı, birliği ve mukaddes sıfatlarını tanıtmaktır. Bu ise ancak varlıkların tasvirine muhatap olan görgü seviyelerine, akıllara, fikir ve zihinlere anlaşılır bir tarzda bir mana-yı harfiyle olabilir.
c)“İleride gerek afakta / dış dünyada/yerde ve göklerde olsun, gerek enfüste / insanın iç yapısında / anatomisinde ve manevi donanımlarında olsun, Kuran’ın Allah’ın hak kelamı olduğu belli oluncaya kadar onlara (insanlara) ayetlerimizi göstereceğiz.”(Fussilet, 41/53)
mealindeki ayette ilgili ders bilgi ve belgelerinin geleceğe yönelik olarak ifade edilmesi, bu gibi konularda “zamanın büyük bir müfessir olduğuna”, sağlam bir tefsirin yapılması ancak onun riyasetinde ve onun himayesinde olduğunun gereğine işarettir.
d) Bu konuda asıl söz sahibi Olan Bediüzzaman Hazretlerinin –özetle- şu açıklamalarına kulak vermekte büyük faydalar vardır:
“Kuran’da, hikmet ve felsefe gibi kâinattan bahsedilmiyor. Çünkü bu gibi meselelerde ibham daha mühimdir. Ve icmal daha cemil ve güzeldir. Çünkü Kuran, istitradî ve tebaî olarak Cenab-ı Hakk’ın zatına, sıfatına istidlal için kâinattan bahsediyor.
İstidlalin birinci şartı, delilin neticeden daha zahir ve malum olması lazımdır. Eğer fencilerin iştihası gibi “Şemsin sükûnuna, arzın hareketine bakmakla Allah’ın azametini anlayınız” demiş olsaydı, delil müddeadan daha hafî olurdu. Ve insanların ekserisi, ekser zamanlarda fehmedemediklerinden inkâra zehab ederlerdi.
Hâlbuki, irşad ve hidayet dersinin verildiği zamanlarda cumhurun (avamın-halkın) derece-i fehimleri nazara alınarak ona göre söz söylemek icap eder.
Maahaza ekseriyeti teşkil eden halk kesiminin basit akıllarına riayet ederek ders vermek, ekalliyette kalan kimselerin mahrumiyetine sebep olmaz.. Çünkü onlar da istifade ediyorlar.
Amma mesele makuse olursa (üst seviyede olanlara hitap edilirse), ekseriyeti teşkil eden vasat kimseler o hakikatleri anlamaktan mahrum kalır, istifade edemez. Çünkü fehimleri/anlayışları kıttır.” (Mesnevi-i Nuriye, On Dördüncü Reşha, s. 232)
e) Bununla beraber, açıklanan bu hikmetten ötürü, Kuran’da, ileride keşfedilen bazı bilimsel meseleler, sarih / açık beyanlar yanında işaret, remiz, telvih, telmih gibi işari yollarla da beyan edilmiştir. Onların bir kısmı bu açıdan müteşabih kısmında değerlendirilmiş ve ilimde ancak derin bilgiye sahip kimseler onları istihraç etmişlerdir.
Büyük müfessirlerin, müçtehitlerin, fakihlerin, İslam filozoflarının ve İslam mütefekkirlerinin -çok fazla meşhur olmasa da- önemli istihraçları vardır ve bunlar bildiğimiz fenlerden önce olmuştur.
Keza, başta Endülüs İslam Devletinin bilimsel çalışmalar konusunda da Kuran’dan çok önemli ilmi keşifler yaptıkları bilinmektedir.
Bugün insaf sahibi bazı Batılı bilim adamları tarafında da bu husus kabul edildiği gibi, Prof. Dr. Fuat SEZGİN’in çalışmaları da çok önemli belgeler ihtiva etmektedir.
f) Kıyamet zamanındaki farklı safhalardan bahseden ayetlerin varlığı şüphesizdir. Mesela, Nebe suresi, Tekvir suresi, İnşikak suresi, Gaşiye suresi, Zilzal suresi, Karia suresi gibi daha başka surelerde de bu sahnelere yer verilmiştir.
Ancak bunların birçoğu fen-bilim adamları tarafından keşfedilmediği için önceden çok fazla bir tetkik ve tahlili yapılmamıştır.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Kuran’ın Bilimsel Mucizeleri (Videolar).
– Kuran’ın Mucizeleri (Videolar).
– Kuran’ın Gaybi Haberleri (Videolar).
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder