Bilgisizlik yüzünden yaptıklarımı affet anlamında bir hadis var mı?
Soru Detayı– Allahım bilgisizlik yüzünden yaptıklarımı affeyle anlamında bir hadis var mı, varsa tamamını yazar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Konuyla ilgili bir hadis rivayeti şöyledir:
Ebu Musa el-Eşarî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûl-i Ekrem aleyhissalatü vesselam Efendimiz şöyle dua ederdi:
اللَّهمَّ اغْفِر لي خَطِيئَتي وجهْلي ، وإِسْرَافي في أَمْري ، وما أَنْتَ أَعلَم بِهِ مِنِّي
اللَّهمَّ اغفِرْ لي جِدِّي وَهَزْلي ، وَخَطَئي وَعمْدِي ، وَكلُّ ذلِكَ عِنْدِي
اللَّهُمَّ اغْفِرْ لي مَا قَدَّمْتُ وَمَا أَخَّرْتُ ، وَما أَسْررْتُ وَمَا أَعْلَنْتُ ، وَمَا أَنْتَ أَعْلَمُ بِهِ مِنِّي ، أَنْت المقَدِّمُ وَأَنْتَ المُؤَخِّرُ، وَأَنْتَ عَلى كلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
“Allâhümmağfirlî hatîetî ve cehlî ve isrâfî fî emrî ve mâ ente a‘lemü bihî minnî.
Allâhümmağfirlî ciddî ve hezlî, ve hataî ve amdî ve küllü zâlike indî.
Allâhümmağfirlî mâ kaddemtü vemâ ahhartü, vemâ esrartü vemâ a‘lentü, vemâ ente a‘lemü bihî minnî, ente’l-mukaddimü ve ente’l-muahhir, ve ente alâ külli şeyin kadîr.”
“Allah’ım! Günahlarımı, bilgisizlik yüzünden yaptıklarımı, haddimi aşarak işlediğim kusurlarımı, benden daha iyi bildiğin bütün suçlarımı bağışla!
Allah’ım! Ciddî ve şaka yollu yaptıklarımı, yanlışlıkla ve bilerek işlediğim günahlarımı affeyle! Bütün bu kusurların bende bulunduğunu itiraf ederim.
Allah’ım! Şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağım, gizlediğim ve açığa vurduğum, ölçüsüz bir şekilde işlediğim ve benden daha iyi bildiğin günahlarımı affeyle! Öne geçiren de sen, geride bırakan da sensin. Senin gücün her şeye yeter.” (Buhârî, Daavât 60; Müslim, Zikir 70)
Resul-i Ekrem aleyhissalatü vesselamın “geçmiş ve gelecek günahları” Cenab-ı Hak tarafından büsbütün bağışlanmıştır. (bk. Fetih, 48/2)
İşte bundan dolayı onun bilerek bilmeyerek, ciddî veya şaka yollu, gizlice veya açıktan yaptığı günahları yoktur. Peygamberler için günah, yapılması daha uygun ve daha mükemmel olanı yapmamaktan ibarettir.
Hz. Peygamber Efendimizin (asm) böyle dua etmesi, Rabbine olan derin tevazusu, kendisini tamamiyle bağışladığı için O’na duyduğu engin şükranı sebebiyle olmalıdır.
Ayrıca, Resûlullah Efendimiz (asm) sadece kendisi için değil, aynı zamanda ümmeti için de dua etmiştir. Bu duanın da onlardan biri olması mümkündür.
Diğer taraftan bilinmesi gereken bir gerçek de şudur:
Allah’ın Resûlü (asm) ümmetine birçok şeyi öğrettiği gibi, günahlardan tamamen kurtulmak için nasıl dua edilmesi gerektiğini de öğretmiştir. Peygamber Efendimiz (asm) bize, “Ya Rabbi, bütün bu günahlar bende mevcuttur; bunu samimiyetle itiraf ediyorum; ama şunu da biliyorum ki yegâne bağışlayıcı sadece sensin, ne olur beni de bağışla.” diye dua etmemizi tavsiye buyurmaktadır.
“Gizlediğim ve açığa vurduğum” ifadesi, kimse görmeden yaptığım ve yaptığımı başkalarının gördüğü günahlar anlamına geldiği gibi, gönlümden geçen ve dilimle söylediğim günahlar anlamına da gelir.
“Öne geçiren de sen, geride bırakan da sensin” cümlesi, bazı kullarına anlayış ve üstün kabiliyetler veren Cenab-ı Hakk’ın onları kendi dinine yaklaştırdığı ve böylece derecelerini yükseltme fırsatı verdiği, bazılarını da bizim bilmediğimiz sebeplerle doğru yoldan uzaklaştırdığı, seviyelerini hayvanlardan bile aşağıya düşürdüğü gerçeğine işaret etmektedir.
Buna göre:
– Peygamber Efendimizin (asm) öğrettiği bu özlü dua, işlediğimiz bütün günah çeşitlerini ortaya koymakta, onların Cenab-ı Hakk’a itiraf şeklini ve bunlardan kurtulmanın yolunu göstermektedir.
– Resûlullah Efendimiz (asm) Rabbine karşı son derece mütevazı idi; O’na olan kulluk görevini hakkıyla yapmaya gayret ederdi.
– Peygamber Efendimiz (asm), Cenâb-ı Mevla’nın yüceliğini bizim de gönülden duymamızı ve O’ndan bizi bağışlamasını dilememizi istemektedir.
– Günahları bağışlandığı halde Peygamber Efendimiz (asm) böyle dua ve niyazda bulunursa, hesapsız günahı bulunan bizlerin daha çok istiğfar etmesi gerekir.
– İnsan günahlarından kurtulmak için her fırsatta Allah’a dua etmelidir.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder